Междусистемната газова връзка България-Сърбия променя енергийната карта на Европа и дава гаранция за диверсификация и сигурност на енергийните доставки не само за нашите две страни, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването в Ниш на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS). В събитието участваха президентът на Република Сърбия Александър Вучич и президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев.
 
Българският държавен глава посочи, че ускорената реализация на газовата връзка България-Сърбия доказва, че държавите от региона имат сериозен принос и участие за постигането на амбициозните европейски цели за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките. Интерконекторът България-Събия е определен от Европейската комисия за проект от общ интерес за Европейския сьюз, подчерта Румен Радев.
 
Газовата връзка е символ на успешното и ползотворно сътрудничество между България, Сърбия и Азербайджан в перспектива, което води до устойчиво икономическо развитие на нашия регион, заяви още президентът. Държавният глава припомни, че в началото на февруари в присъствието на президента на Сърбия Александър Вучич беше поставено началото на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави. А през април президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна в София, за да участва в началото на инициативата „Solidarity Ring”. Именно интерконекторът България – Сърбия дава възможност за реализацията на инициативата „Solidarity Ring“ за увеличен пренос на природен газ от Азербайджан за Европа, която беше предложена от България по време на служебното правителство.
 

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", каза от своя страна Вучич.

Президентът на Азербайджан благодари на "своя скъп приятел" Вучич за поканата му да посети страната, и припомни, "за стратегическото партньорство на двете държави, които бързо развиват отношенията си".

Газовата връзка България-Сърбия: Вучич разговаря с Радев в Ниш (СНИМКИ)

"Моето лично отношение и приятелството с Александър допринасят за развитието на сътрудничеството ни. Под неговото ръководство Сърбия се развива, води независима политика, а това е политика, която обслужва интересите на сръбския народ. Ние сме въодушевени от неговите постижения", каза още Алиев, и определи днешната церемония като "приятелска и партньорска".

Алиев поздрави Радев и Вучич за това, че газопроводът "допринася за енергийната сигурност и на Сърбия, и на България", и поясни, че петролът на Азербайджан достига до Средиземноморието.

Припомняме, че изказването на Алиев идва по време на предизборната кампания на Вучич в Сърбия, само седмица преди петите поред предсрочни избори за последните десет години в Сърбия.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

Заедно с президентите на трите страни в церемонията участва и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жиофре.

Припомняме, че посещението на президента Румен Радев се случва в период на изключително изострени двустранни отношения със Сърбия. На 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини, като в "Деня на Западните покрайнини" служители на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на "Културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства тази вечер в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското Външно министерство привика извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов, като от българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия.

По-късно офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

В скорошен доклад Европейската комисия призова Сърбия да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските наративи, разпространявани от многобройни медии, и за противодействие на чуждестранната информационна манипулация и намеса, най-вече в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.
БГНЕС