Президентът Румен Радев призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да си припомни клетвата, която е положил пред Българското народно събрание да спазва Българската Конституция, "където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа".

Така държавният глава коментира визитата на ръководството на ДПС в Турция преди дни и срещата на председателя на движението Мустафа Карадайъ с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. За срещата стана ясно от публикация на Анадолската агенция, като в друг неин материал Карадайъ е цитиран да казва пред председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп: „Тази земя е наша земя. Ние не сме имигранти тук, Турция е нашата родина – останахме тук след Османската империя. Нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на езика, религията и обичаите ни“.

„Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява“, каза президентът.

"Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Следва и политическите партии да не го правят“, допълни той.Карадайъ: За връщане на нормалността в политиката, диалогът е необходим

Радев отбеляза, че винаги е подчертавал, че отношенията ни с Република Турция са изключително важни. "България винаги е работила активно да се развиват тези отношения. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела", подчерта държавният глава.

Радев отговори и на въпрос дали българските власти са знаели за визитата на ръководството на ДПС в Турция. "Аз специално не съм знаел", каза той.

След санкциите по списъка „Магнитски“: Премиерът и президентът с критика към службите

Радев коментира и темата с борбата с корупцията. "В правовата държава няма място за война между институциите, напротив, те трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията". Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев и уточни:

"Но тази борба изисква съдебна система, най-вече прокуратура, и изисква да има неизбирателен подход", коментира държавният глава.

"Изисква, съответно, и правораздавателната система да се задейства преди медиите и преди институциите от чужди държави да "осветяват" какво се случва в България", допълни той.

Радев за санкциите на САЩ: Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха

Попитан за процеса на ваксинация у нас Румен Радев каза, че здравният министър е заложил ясни приоритети - предимство на възрастните хора, хората над 60-70 години, хората с увреждания, на хората в слабо социално положение.

"България изостана драстично не само в процеса на ваксиниране, но в правилността на този приоритет, защото, ако видим другите държави от Европа, тезигрупи са на изключително приоритетно ниво, при нас те не бяха поставени на необходимото ниво и този приоритет дойде там, където му е мястото", коментира президентът Радев.

Вълна от възмущение и коментари след „пенсионирането“ на проф. Кантарджиев

На въпрос за пенсионирането на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, президентът Радев каза, че негов приоритет е да посочи министрите в едно служебно правителство, той им е делегирал пълни правомощия да подбират своите екипи и Министерският съвет да води своята кадрова политика.

Президентът Румен Радев отговори на журналистически въпроси след участие в конференцията "Инициатива "Три морета" - единство, иновации, свързаност", която се провежда в рамките на българското домакинство на регионалната инициатива за свързаност "Три морета" и е под негов патронаж.