Янев: Правителството притиска бизнесмени със СРС-та
Янев: Правителството притиска бизнесмени със СРС-та / Sofia Photo Agency
Янев: Правителството притиска бизнесмени със СРС-та
26245
Янев: Правителството притиска бизнесмени със СРС-та
  • Янев: Правителството притиска бизнесмени със СРС-та

Държавната агенция „Национална сигурност" работи селективно и поръчково. Това е причината определени разработки срещу депутати от ГЕРБ да бъдат спрени. Това заяви при посещението си в Русе лидерът на РЗС Яне Янев. Той призова шефът на митниците Ваньо Танов да каже, когато е бил в структурите на НСБОП и МВР дали е имало разработка срещу бившия директор на РДВР-Хасково Иван Петров, който в момента е депутат и член на комисията за контрол на ДАНС.

Според лидера на „Ред, законност и справедливост" разработката срещу Петров е била за контрабандни канали, митнически измами и прикриване на незаконни стоки от Турция: „Много ярък пример за това как престъпниците и бандитите могат да манипулират всяко правителство и ние нямаме абсолютно никакво доверие на тази комисия за контрол на ДАНС, щом като хора като Иван Петров... той ли ще осъществява контрол над ДАНС? Това е смешно".

Янев заяви, че политическият съвет на неговата партия има достоверна информация, че апаратура и ресурси на ДАНС се използват за незаконно подслушване на народни представители и общественици, които са срещу властта. През последния месец са пускани и оперативни коли, които да следят депутати. Янев съобщи още, че според информация, с която разполага, агенцията се използва за икономически натиск срещу почтени бизнесмени: „Бизнесмени, които отиват по абсолютно легитимен и законен начин да си поискат ДДС-то, на практика, те ги включват веднага на подслушване, организират им разработка и зрелищно ги прибират в арестите, за да може всеки, който си поиска парите от държавата, да бъде заставен да не говори".

РЗС остро възразява срещу милиционерската хунта в страната, която иска да наложи еднолична власт на всяка цена, заяви Янев. Той постави ултиматум, че ако партията му не бъде чута от обществото и разбрана от медиите, ще се обърне към европейските институции, като отказа да уточни какви точно мерки ще предприеме. Яне Янев обеща, че ако до края на март прокуратурата не повдигне обвинения срещу 11-те министри на Борисов, срещу които той е предоставил данни за корупция, той ще оповести имената им и информацията за нарушенията.