Яне Янев оглави анкетната комисия за корупцията по високите етажи на властта
Яне Янев оглави анкетната комисия за корупцията по високите етажи на властта / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът подкрепи Яне Янев за антикорупционна комисия
56667
Парламентът подкрепи Яне Янев за антикорупционна комисия
  • Парламентът подкрепи Яне Янев за антикорупционна комисия

Парламентът реши да се създаде временна анкетна комисия, която да разследва корупционни скандали по високите етажи на властта от последните години. Идеята, внесена от лидера на РЗС Яне Янев, очаквано предизвика спорове сред депутатите.

Предвижда се комисията да разследва „конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, придобили гражданственост под названията „СПИН-скандал”, „кръгът Франтиер”, „хидровъзел „Цанков камък”, „източване на БДЖ”, „АЕЦ „Белене”, „Арсенал-Казанлък”, „Сливенгейт” и други, по които е предизвикан широк обществен отзвук”.

Според опозицията обаче комисията трябва да разследва и скандали с представители на ГЕРБ иначе скрива провалите на управлението.

Предвижда се комисията да действа шест месеца, като депутатите решиха лидерът на РЗС Яне Янев да я оглави. Съставът й трябваше да е от 13 народни представители на пропорционален принцип - шест от ГЕРБ, по двама от БСП и ДПС, един от Синята коалиция, един от „Атака” и един независим.

Мая Манолова, Атанас Мерджанов, Христо Бисеров и Рамадан Аталай бяха избрани за членове на комисията от квотата на БСП и ДПС. От ГЕРБ бяха избрани Пламен Нунев, Димитър Бойчев, Златко Тодоров, Румен Тодоров, Димитър Лазаров и Красимир Ципов. От „Атака” избраха Волен Сидеров за член. Яне Янев беше избран от квотата на независимите депутати.

Яне Янев оглави анкетната комисия за корупцията по високите етажи на властта
netinfo


Коментарите в залата:

Яне Янев, РЗС: Единствено парламентът може да се произнесе по проблема, но далеч не са само относно цитираните случаи. Всички, по отделно и в цялост, при които корупционните схеми са по-високите етажи на властта не са получили адекватна санкция.

Лютви Местан, ДПС: Същинският мотив, който няма как да бъде подкрепен от българската опозиция, е, че тази анкетна комисия цели да разпъне параван, да скрие провалите на управлението в страната.

Волен Сидеров, „Атака”: Силно се надявам, че комисията ще започне работа с разследване на премиера на България, тъй като на 19 юни 2011 г. на конгреса на РЗС, Яне Янев каза много ясно, че Бойко Борисов е бил участник в убийства. Дайте да действаме да разнищваме истината.

Пламен Нунев, ГЕРБ: Ние от парламентарната група на ГЕРБ нямаме никакви притеснения, защото във всички случаи, в които е имало корупционен повод на представители на партия ГЕРБ, е имало светкавична, моментална реакция.

Емил Василев, независим депутат: Истината е една, неслучайно излизат вече в България водещите политически вицове и за управляващи, и за вашето облагодетелстване от властта. Каква е приликата между хепатита и корупцията. Че хепатитът е заболяване на мръсните ръце, а корупцията е заболяване на мръсните политически ръце. Освен това обаче някои от най-опасните форми на хепатит се разпространяват по полов път и по това той си прилича със социалистическата идея.

Сергей Станишев, БСП: Когато нямаш аргументи, стигаш до простащина.

Яне Янев оглави анкетната комисия за корупцията по високите етажи на властта
netinfo