Първият Национален ден на превенцията
Първият Национален ден на превенцията / смимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
МВР е направило пълна разстановка за охрана на изборите, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков. Той каза това по време на откриването на първия Национален ден на превенцията. Според Петков имало опити криминални прояви да бъдат представени като политически и даде за пример инциденти в областите Враца, Варна и Русе.

Министър Румен Петков уточни, че такива опити не могат да хвърлят сянка върху ситуацията у нас. Според вътрешния министър засега не може да се говори за етническо напрежение. Той не изключи възможността да има такива опити, които да се използват от политици, но за реално напрежение към момента не може да става и дума.

Вътрешният министър изрази надежда, че политиците у нас ще бъдат достатъчно мъдри и няма да способстват за ескалиране на форми на напрежение. Според министър Петков основната тежест за охрана на местните избори ще падне върху полицията.

Румен Петков участва в откриването на Деня на превенцията у нас, организиран от Министерството на вътрешните работи. Демонстрация на спасяване на хора от високи сгради проведоха екипи на Национална служба „Гражданска защита” към Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. По време на демонстрациите бяха евакуирани мъж на средна възраст и дете от сградата на НДК.