Първият човек с белодробна трансплантация, направена у нас разказа за животоспасяващата операция от болничната си стая пред NOVA ден преди да бъде изписан.

Той е украинец и живее от 35 години в България. Според него човек трябва да цени живота си, защото никой не е застрахован.  

„Така стана, че станах първият човек в България, на който правят трансплантация на белия дроб. Имам късмет, че съм първи и че мина успешно. Трябваше да направя трансплантация, защото умирах” , споделя Горбан.

Изписаха пациента с първата белодробна трансплантация, извършена в България (СНИМКИ)

"Казвам се Мариян Горбан. Роден съм от Украйна, но живея в Бургас. Аз съм на 70 години. Жена ми боледува най-малко 20 пъти през зимата, а аз нищо. Миналата година бях здрав, а преди 3 години се къпах със студен душ. В най-студеното време вършех строителна работа през зимата и се разболях от бронхопневмония", заяви той.

„Бях нечовек, аз търсех начин да се отърва от този живот, не на шега. Толкова съм благодарен на екипа и на жената, от която получих дроб. Благодарен съм, защото хората дават живот на други хора. Хората трябва да помислят, че след собствената си смърт могат да допринесът за живота на други хора”, призовава мъжът.
NOVA