Първанов: Демографската политика е най-значимата тема за успеха на българската нация
Първанов: Демографската политика е най-значимата тема за успеха на българската нация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Демографската криза е проблем на националната сигурност, а демографската политика е най-значимата тема за успеха на българската нация. Това каза по време на форум в Перник на тема „Проблемите на демографската политика като важен фактор за устойчивото развитие на България” президентът (2002-2012) Георги Първанов.

По темата е необходимо провеждането на сериозен дебат, какъвто направихме през 2006 г., допълни Първанов, като отбеляза инициираната тогава Стратегия за демографско развитие на страната. Според него причина за тежкия демографски проблем у нас е абдикацията на държавата от силна и действена демографска политика, като отправи укор в тази връзка към настоящето управление на страната.

Според изнесените данни на форума, от 7 560 000 души население в България по официални данни, прогнозите са през 2025 г. населението да намалее до 7 100 000. У нас има висока смъртност, ниска раждаемост и застаряване на населението, каза още Първанов, ката се ангажира с инициирането на конкретни политики.

Кметът на Перник Росица Янакиева, която бе домакин на срещата обяви, че в най-голямата по територия в страната - община Трън, живеят едва 4000 души и в нито едно от 53-те села там няма училище.

Положението е катастрофално в районите като Брезник, Трън и Земен. Там почти няма млади хора. В граничното на Трън село Клисура в Сърбия в едно училище учат 13 деца с 9 преподаватели, единият от които предава на български език. А в трънските села няма нито едно училище, допълни Янакиева. В дискусията по проблема участваха още евродепутатът Ивайло Калфин, писателят акад. Антон Дончев, проф. Кръстьо Петков, екссоциалният министър Емилия Масларова.