Психиатри и психолози ще консултират безплатно в болници в цялата страна
Психиатри и психолози ще консултират безплатно в болници в цялата страна / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Психиатри и психолози ще консултират безплатно в болници в цялата страна
62956
Психиатри и психолози ще консултират безплатно в болници в цялата страна
  • Психиатри и психолози ще консултират безплатно в болници в цялата страна

„Дни на отворените врати” за безплатно консултиране с психиатри и психолози започват в лечебни заведения в цялата страна. Инициативата е част от мерките, които предлагат Регионалните здравни инспекции, с цел да откажат лицата, склонни към самоубийство, да посегнат на себе си. Ако се установи, че консултираните пациенти имат психични проблеми, те ще бъдат насочвани към специализирани терапии, допълват от Министерството на здравеопазването.

Мерките са насочена към рисковите групи хора. Според специалисти в тази категория влизат лица с психични проблеми, лица, преживели самоубийство на близък, както и полицаи. Предвидени са провеждането на широка информационна кампания, както и разкриването на специални телефони за денонощна връзка. Започва и обучение под формата на семинари, тренинги и лекции, които да се провеждат с различни групи от населението.

„Има обаче в Районните здравни инспекции и в министерството хора, които работят точно в областта на общественото психическо здраве това са професионалисти и те знаят към кого да се обърнат. Това са хората, които разбират от такъв тип обществено въздействие. Това не е програма, която ще бъде насочена индивидуално към конкретни хора, за които някои знае, че потенциално биха посегнали на живота си. Това е образователна програма, насочена към определени групи хора”, обясни зам. здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Експертите са убедени, че начинът на отразяване на подобни инциденти в медийното пространство рефлектира върху начина на възприемането им от обществото.

„Показвайки детайли, изгорени дрехи - това са мънички капчици, които биха могли да прелеят чашата на някой човек, който е граничен и е склонен да направи един такъв ужасяващ акт”, заяви още д-р Ненков.

От ведомството допълват, че в редица градове вече е предложена безплатна психологична помощ на близки на пострадалите при самозапалване.