Прокуратурата се произнася за „Света Марина”, чакат доклада на Министерството на културата
Прокуратурата се произнася за „Света Марина”, чакат доклада на Министерството на културата / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Прокуратурата ще се произнесе със становище за храма „Света Марина" веднага след като бъде получен официално докладът с резултатите от проверката на Министерството на културата. Това съобщи за Дарик говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галин Гаварилов.

Преди два дни от ведомството публикуваха доклада с резултатите на официалния си сайт. Според експертите „извършените намеси в интериора на пловдивския храм представляват радикално обновяване чрез добавяне на нов исторически пласт в стилистиката на художествената украса", който е „променил старото естетическо въздействие на наоса, като следите от историческите напластявания на художествени ценности в голяма част са заличени".

Комплексна проверка на всички храмове-паметници на културата в Пловдивската епархия разпореди министър Вежди Рашидов. Повод за разпореждането стана скандалното облепяне на стените на митрополитския храм „Св. Марина" с тапети с лика на Исус Христос и Богородица, с което беше заличен автентичният облик на обявената за паметник на културата православна църква.

Окръжната прокуратура в Пловдив бе сезирана от пловдивското семейство архитекти Дикеджиеви. Специалистите ангажираха обвинението дистанционно от Ню Йорк, където живеят от години.

Резултатите от проверката на Окръжна прокуратура трябваше да бъдат обявени преди месец. На 15 февруари, когато новият окръжен прокурор на Пловдив встъпи в длъжност, от там съобщиха, че проверката е пред финал. Получено бе становище от Националния институт за недвижимото културно наследство, според което църквата е културен паметник.

Други новини от Пловдив