/ БГНЕС
Прокуратурата проверява мината в Оброчище
93794
Прокуратурата проверява мината в Оброчище
  • Прокуратурата проверява мината в Оброчище
По лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров днес Окръжна прокуратура-Добрич започна спешна проверка по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в "Оброчище".
 
Мината е отдадена на концесия и се стопанисва от "Евроманган" АД, със седалище с.Църква, община Балчик, област Добрич.
 
Под ръководството на окръжния прокурор на Окръжна прокуратура-Добрич Пламен Николов, служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП се проверява дейността на концесионера "Евроманган" АД, като се изискват всички документи по изпълнение на концесионния договор. Установява се чрез проверка на място съответствието на посочените в докладите на концесионера до Министерство на икономиката и енергетика инвестиции и действително направените такива.
 
Прекратяват временно концесията на мина "Оброчище"

Проверява се наличието на съответствие между обявената за добита обогатена манганова руда и продадената такава от дружеството концесионер, с оглед данни за извършено данъчно престъпление.
 
Проверява се спазването на трудовото законодателство и изпълнението на ангажиментите на концесионера по опазването на околната среда и водите. До този момент е установено, че промишлените отпадъчни води от мината се изливат в река Батовска, без никакво пречистване, което е било задължение на "Евроманган" АД по силата на договора за концесия.
 
Проверката продължава.