Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да наложи 15 години затвор на обвиняемия Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

дело Милен Цветков Кристиан Николов
Георги Димитров

Пред Софийския апелативен съд започнаха пледоариите по делото срещу Кристиан Николов, обвинен за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

дело Милен Цветков Кристиан Николов
Георги Димитров

Инцидентът се случи навръх Великден през 2020 г. 

Тази година, на първа инстанция, Софийският градски съд осъди Николов на девет години затвор. Тогава по делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му има наличие на наркотици. Николов отрече да е взимал съзнателно забранени субстанции.

дело Милен Цветков Кристиан Николов
Георги Димитров

Отново отложиха делото за смъртта на Милен Цветков

В четвъртък съдът даде ход на делото, като отказа да уважи доказателствените искания на защитата на подсъдимия за нова експертиза и разпит на свидетели. 
От прокуратурата поискаха по-високо наказание за Николов.

Кристиан Николов помоли съда да отсъди съобразно закона и съдебната практика, а не повлиян от медийния и обществен натиск. Още един път той изрази съжаление за случилата се трагедия, като изказа съболезнования на семейството на Милен Цветков. Николов поиска съдът да намали наказанието му или да върне делото на първа инстанция.

дело Милен Цветков Кристиан Николов
Георги Димитров


Николов заяви, че след катастрофата е направил абсолютно всичко възможно да помогне на Милен Цветков. Той каза още, че никога не е използвал наркотици.

„Аз и моето семейство също сме съсипани от тази трагедия“, каза още подсъдимият и добави, че се разкайва за случилото се и ще носи последствията до края на живота си.

дело Милен Цветков Кристиан Николов
Георги Димитров


Адвокат Константин Симеонов заяви, че правилно първата инстанция е приела, че според събраните данни по делото се касае за престъпление по непредпазливост. Той отбеляза смекчаващите вината обстоятелства, като това, че Николов е оказал помощ на пострадалия Цветков. И поиска по-леко наказание за подсъдимия. Другият адвокат на Николов Любомир Таков помоли съдът да върне делото за ново разглеждане на долната инстанция.

Съдът се оттегли на съвещание.

дело Милен Цветков Кристиан Николов
Георги Димитров

Софийският апелативен съд ще се произнесе в срок по делото срещу Кристиан Николов, причинил смъртта на журналиста Милен Цветков, съобщава БГНЕС.

Изненадани сме, че съдът ще се произнесе с решение в срок, тъй като има две възможности - да приеме тези квалификации, които е приел първоинстанционният съд, а другата е да отмени и да върне за разследване.
Това заяви Надежда Ковачева, адвокат на семейството на Милен Цветков.

дело Милен Цветков Кристиан Николов
Георги Димитров


Според нас деянието е извършено умишлено, при евентуален умисъл, тъй като е на лице интелектуалния момент за това”, обясни тя и добави, че подсъдимият е могъл да избегне удара само ако предприеме неутрализиращи мерки, но той не го е направил.

Евентуалният умисъл се различава от прекия, не по това, че е по-лек, а по това каква цел преследваш”, каза Ковачева.

 

БТА/БГНЕС