/ БГНЕС
Областната управителка Ирена Соколова, кметската управа и местното ВиК отказали да въведат воден режим през октомври
Специализираната прокуратура публикува част от доказателствата по досъдебното производство за водната криза в Перник и за подвеждането под отговорност на досегашния екоминистър Нено Димов.

"Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министърът на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди", заявяват от държавното обвинение.

"Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК, представяме част от доказателствения материал по досъдебното производство, доколкото същите са публични предвид това, че са били обсъждани в открито съдебно заседание на 12 януари 2020 г. на Специализиран наказателен съд", добавят от прокуратурата.

Румен Радев: Пожари не се гасят с оставки (ВИДЕО)

Според разследващите водната криза категорично българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако не става въпрос за държавна или друга защитена от закона тайна.

Показанията, огласени от прокурорите, разкриват обаче също така, че областната управителка, местната власт и местното ВиК отказват да вземат мерки още през октомври, когато са предупредени, че се налага воден режим. Именно неглижираната роля на местната власт в Перник за достигането на кризисния момент провокира напрежение сред Патриотите след ареста на Нено Димов и се отрази на атмосферата на днешния коалиционен съвет с ГЕРБ.

За липсата на реакция на представителите на ГЕРБ в Перник четем в показанията на досегашния шеф на ВиК Иван Витанов. Той казва на разследващите, че не е получил никакъв отговор на писмата си от октомври 2019, в които предупреждава кмета на община Перник Вяра Церовска, областния управител Ирена Соколова и Общинския съвет за намаляването на нивото на язовир "Студена" до 8 млн. куб. м. Нещо повече - Витанов свидетелства, че сезираните са се издразнили на неговото предложение и категорично са отказали да въведат режим.

пресцентър, Прокуратура

"От нито едно от трите места не получих отговор може би седмица след изпращането на писмото бях извикан в областната администрация при г-жа Ирена Соколова на неофициална среща, на която присъства и Владислав Илиев - заместник кмет на община Перник и служителите на ВиК-Асоциацията на област Перник. На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир "Студена" населени места", казва пред разследващите шефът на ВиК.

Той припомня хронологично как нивото на язовира е продължило да спада и как вече след изборите новият кмет Станислав Владимиров обявява искания месеци преди това воден режим. В показанията си Иван Витанов цитира и писмо от министър Нено Димов септември 2019 г., в което Димов казва, че няма проблеми с нивото на водата в язовир "Студена", водата е достатъчно и не се налага режим. Пак от показанията на Витанов пред разследващите се разбира, че водата за промишлени нужди към "Топлофикация-Перник" АД  'Стомана индъстри" АД е била спряна непосредствено преди режима и към момента те получават вода само за питейни и битови нужди.

Протоколът от разпита на Иван Витанов може да видите тук

Други от оповестените документи разкриват субординацията в МОСВ по отношение на управлението на водите. Това става ясно от показанията на Илияна Тодорова, директор на Дирекция "Управление на водите" в екоминистерството. Тодорова свидетелства, че за целия период на работа Нено Димов никога не е връщал за корекции някои от предложените проектографици, но също така, че към тях винаги има обяснителни записки, които обаче не се завеждат деловодно.

Експертката казва, че най-много пъти е викана да докладва за състоянието на язовир "Пчелина", както и за "Тича", "Жребчево" и "Копринка", но не и за "Студена", а всичките са от значимите язовири, за които отговаря МОСВ. През ноември вече с министъра започват да водят активни разговори за водния ресурс на язовир "Студена".

Тя обяснява още, че през същия месец са били разрешени по-малки обеми за промишлени и питейни нужди и на два пъти е бил изменен графикът на язовир "Студена" - първо на 7 ноември и след това на 19 ноември.

От показанията на Тодорова става ясно още, че в края на ноември 2019 г. проверка на Басейнова дирекция-Пловдив, изпратена от министъра, установява, че липсва измервателно устройство за отчитане на потребените води на язовир "Студена". В същото време предишната проверка на служители от Басейнова дирекция-Благоевград не констатира такава липса.

От разпита на директорката на дирекция "Управление на водите" в МОСВ се разбира, че ниските нива на язовира съвпадат с прогнозните изчисления на експертите от дирекцията за обемите при много суха година. Според плана през последния месец на такава сушава година в язовир "Студена" трябва да има 3,72 млн. куб. м.
"В момента обема в язовира е почти толкова, колкото сме прогнозирали в нашата Дирекция "Управление на водите" и колкото министър Нено Димов е утвърдил за годишния график за суха година за язовир "Студена", прави обобщение Илияна Тодорова.

Протокола от разпита на Илияна Тодорова може да видите тук

пресцентър, Прокуратура


Вижте разрешителните за водовземане на "Топлофикация-Перник" АД  'Стомана индъстри" АД.

пресцентър, Прокуратура


От факсимилетата личи, че завод 'Стомана" е трябвало да ползва 6 млн. куб м годишно.

пресцентър, Прокуратура

Прокуратурата публикува справка, която показва състоянието на язовир "Студена" от 31 юли 2019 година до 18 ноември 2019 година.