/ БТА
Протестите пред Министерството на вътрешните работи (МВР) в София с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя продължават и днес. Недоволството е предизвикано от последната катастрофа, при която водач, употребил алкохол, блъсна и уби дете в центъра на София.

Инцидентът стана на 2 септември, малко преди полунощ, на пешеходна пътека на ул. ”Гурко”. Момчето на 15 години почина от удара. В днешните демонстрации се включиха близки на загинали в пътнотранспортни произшествия. 

"Искам да се обяви самоличността на жената, която е била в колата. Защо самоличността на тази жена се укрива и защо тя не е тук, на протеста",  каза Ина Арсова, която се представи като сестра на убитото момче. По думите ѝ обществото трябва да знае коя е тя, за да се изправи пред всички и да обясни защо е позволила на този мъж да се качи пиян зад волана. Тя е съучастник в това престъпление, допълни Арсова.

Няма да спрем с протестите, ще направим връзка и с други родители, които са загубили децата си, заяви сестрата. Протестът ни не е само към институцията на МВР, а към цяла България, към цялото общество, каза още тя. 

По думите на Ина Арсова наказанията, които са предвидени за такъв тип нарушители, са изключително леки. Още при първото провинение трябва да има сериозни мерки, посочи тя. Разбирам, че министърът има желание да помогне, но дано не остане само желание, а да се видят истински мерки, допълни Арсова. 

Нямаме повече деца за даване, каза сестрата на загиналото момче към представителите от Министерството на вътрешните работи, които излязоха да говорят с близките. Директорът на СДВР Любомир Николов им обеща, че ще направят всичко, което е по силите им. Ние сме тук, като едни от вас, в знак на съпричастност и изказваме нашите съболезнования, каза Николов и допълни, че гражданите ще видят мерките на СДВР оттук нататък.

Не сме спирали и продължаваме със същата безкомпромисност да бдим над нашите деца, посочи директорът на СДВР. Ще засилим още повече контрола върху такива нарушители с повече екипи, посочи Николов. По думите резултатите от мерките ще могат да бъдат видени след приключването на специализираната полицейска операция.  

Протестиращите запазиха минута мълчание, а след това се насочиха към мястото на инцидента, където поднесоха цветя в памет на загиналото момче. Майки с деца застанаха на пешеходната пътека в знак на съпричастност. 

Във вчерашните протестни действия се събраха десетки хора пред сградата на МВР с искане за по-строг контрол на пътя. Министър-председателят акад. Николай Денков свиква извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет. Там той заяви, че трябва да се преборим чувството на безнаказаност да изчезне. В брифинга участие взе и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който каза, че убийството на пътя, причинено след употреба на алкохол или наркотици, дори и с превишена скорост, трябва да се счита за умишлено убийство. 

По-рано днес Софийският градски съд остави в ареста Петър Тодоров - обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата и причиняването на смърт на 15 годишното момче. 
Николета Василева/БТА