Пробация за подкупна инспекторка
Пробация за подкупна инспекторка / netinfo

Инспекторка от РИОКОЗ - Пловдив, поискала 1 200 лева подкуп от управител на заведение в Първомай, беше осъдена от Пловдивския окръжен съд на пробация за срок от две години, включваща и 160 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Магистратите постановиха още, че тя няма право да заема държавна или обществена длъжност за период от три години.

Мариана Кондева поискала първоначално от управителя на кафе - аператив "Магнолия" в Първомай 500 лева като го предупредила, че заведението е в лошо хигиенно състояние и е пред затваряне. След като той отказал, инспекторката извършила заедно със свой колега проверка и установявайки отклонение от хигиенните норми, заявила че срещу 700 лева може да оправи нещата.

Тя е заловена в момент на получаване на парите. Делото беше разгледано днес по процедурата на съкратеното съдебно следствие – без разпит на свидетели и вещи лица. Тъй като подсъдимата е признала фактите по повдигнатото й обвинение й е наложено наказание под предвидения минимален размер. Присъдата може да бъде обжалвана в 15 дневен срок пред Апелативния съд.