Призовават шофьорите за повишено внимание заради лошото време
Призовават шофьорите за повишено внимание заради лошото време / БГНЕС, архив
Призовават шофьорите за повишено внимание заради лошото време
91410
Призовават шофьорите за повишено внимание заради лошото време
  • Призовават шофьорите за повишено внимание заради лошото време

Снеговалежи, рязко застудяване и условия за заледяване на пътната настилка се очакват в следващите дни. Заради лошото време е необходимо шофьорите да карат особено внимателно в планинските райони, по виадуктите и пътните участъци около реки. От пътната агенция уточниха, че във всички области на страната снегопочистващите фирми са в готовност да се справят със ситуацията през следващите дни. Въпреки това не може да се очаква да има пътна настилка, почистена до черно, докато все още вали сняг. Затова и е необходимо шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия.

Още от тази вечер се очаква влошаване на времето, застудяване и снеговалежи. Затова е необходимо шофьорите да карат с повишено внимание по пътищата в цялата страна и с подготвени за условията автомобили, каза Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура".
"Особено внимание трябва да се отделя на пътищата в планинските райони, както и в участъците покрай реки. Там има условия за понижаване на температурите и при движение с по-висока скорост може да се изгуби управление на автомобила. Препоръчваме да се ползват специализирани гуми при движение в зимни условия. Важно е не само дълбочината на протектора, но и материята, от която са изготвени самите автомобилни гуми. Разбира се автомобилът трябва да има достатъчно гориво и течност за чистачки", каза Златев.

Снегопочистващите фирми в цялата страна имат готовност да започнат обработката на участъците от републиканската пътна мрежа.

"Тъй като очакваме захлаждането още от тази нощ и дъждът, който ще завали и ще премине в сняг, планирали сме и сме разпоредели на нашите служби по места да бъдат извършени превантивни обработки на пътищата, така че да не се позволи замръзването на дъжда върху настилката", посочи още той.

Георги Златев уточни, че при продължаващ снеговалеж няма как пътните настилки да са напълно изчистени, а шофьорите трябва да имат предвид, че и по най-натоварени участъци като магистрали и първокласни пътища е допустимо да има до 3 см сняг, докато все още вали. До 2 часа след края на снеговалежа обаче, тези пътища трябва да бъдат напълно почистени.