Признахме независимо Косово
Признахме независимо Косово / cнимкa: Sofia Photo Agency
Министерският съвет взе решение за признаване на Косово, чиято независимост на този етап е под наблюдение, съобщи пред журналисти министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция, в която участва и Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи.

Кабинетът дава съгласие за установяване на дипломатически отношения на ниво посолство между България и Косово. Министърът на външните работи е упълномощен да уведоми официалните власти на Косово за решението.

Планът Ахтисаари за Косово гарантира запазване на правата на малцинствата. Още след обявяването на независимостта на Косово ЕС свика спешно заседание на външните министри, на което България обяви своята позиция, посочи премиерът Станишев. България е 18-та държава от страните на ЕС, която признава Косово, допълни той.

Българските власти бяхме изключително активни в диалога между Сърбия и косовските власти през последните години, каза още премиерът.

Интересът на България е в максималното гарантиране на мира и стабилността в региона, заяви премиерът. Най-голямата гаранция срещу съществуващите рискове е международният ангажимент чрез КейФОР и ЮНМИК и решението на ЕС за изпращане на мисия, посочи Сергей Станишев.