Присъдата на Митьо Очите - без промяна
Присъдата на Митьо Очите - без промяна / Sofia Photo Agency, архив

Окръжният съд в Бургас не промени наказанието от 4 години и 10 месеца на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите. Съдът единодушно се съгласи с върховните магистрати, че последното споразумение, което прокуратурата е подписала с Желязков, е законосъобразно. Наложеното наказание е в пределите на максималното за този вид съкратено съдебно следствие.

Делото за определяне на обща присъда на Митьо Очите приключи в рамките на един ден. Магистратите обсъдиха липсващата присъда от Хасковския окръжен съд, за която и прокуратурата потвърди, че е излежана. В общото наказание обаче, съдия Стефан Стойков включи само тези с еднородна престъпна дейност - организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. Според мотивите на съда, ако бъде увеличено наказанието, както иска прокуратурата, ще се излезе от рамките на закона и Желязков ще бъде лишен от правото си на защита.

„Виждате как прокуратурата се опитва да извива ръцете на съда. Лежа вече три месеца повече. Не ми дават да говоря", каза на излизане от залата Митьо Очите.

Адвокатът на Желязков Илиан Василев обясни, че той има право на приспадане от престоя в затвора на общо около 6 месеца и половина за минали предварителни арести и задържания.

"Очевидно в тази държава няма прокурор, който да поеме отговорност да си сложи подписа под документ за освобождаването на Димитър Желязков от затвора", бе категоричен Илиян Василев.

Други новини от Бургас