Природните бедствия вземат повече жертви от локалните войни
Природните бедствия вземат повече жертви от локалните войни / netinfo

Последните природни бедствия в целия свят са сред най-опасните за човечеството и те вземат повече жертви и нанасят повече последици, отколкото локалните войни, заяви вицепремиерът и министър на Държавната агенция при бедствия и аварии Емел Етем при откриването на пленарното заседание на Комитета по гражданска защита на НАТО, което започна в София. Етем допълни, че последните природни бедствия у нас са наложили създаването на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, за да се гарантират правата и интересите на хората при ликвидирането на последиците при природни бедствия и инциденти.

България вложи много усилия за подобряването на системата за реагиране при бедствия, резултат от което е изграждането на телефон 112 и Центъра за аерокосмическо наблюдение, съобщи още Емел Етем. Тя изрази увереността си, че България ще продължи да дава своя принос за укрепване на системата за аварийно планиране на алианса.

Заместник-помощник генералният секретар на НАТО посланик Мориц Йохемс заяви, че България приема много сериозно гражданската защита и планирането за гражданска защита. Той подчерта, че е важно сътрудничеството на международно ниво, както и това с военните при ликвидиране на бедствия и аварии.

Семинарът и пленарното заседание на Комитета по гражданска защита на НАТО започна в София. То се организира в рамките на работна програма на "Партньорство за мир 2007-2008 г". В пленарното заседание на Комитета по гражданска защита участват 142-а специалисти от 43 страни. На заседанието ще бъде разгледан отчет на дейността на комитета през 2006 г. и ще бъдат приети документи за следващите две години.

Сред важните теми в дневния ред ще бъдат обсъждани и защитата на критичната инфраструктура, защитата на гражданското население при терористични атаки с ползвани на химически, биологични, радиационни и ядрени вещества, системите за наблюдение, предупреждение, управление и други проблеми, които са от особена важност за населението.