/ БГНЕС, архив
Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА
94269
Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА
  • Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, Европейския съюз и неговите държави членки, известно като СЕТА. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Международният договор засяга практически всички сфери на обществения живот.

ЕП одобри търговското споразумение с Канада

Още преди няколко месеца президентът Румен Радев заяви, че ще сезира Конституционния съд, тъй като СЕТА налага конституционни промени, които само висшият орган може да определи дали са законосъобразни.

Международният договор е със смесен характер, обхваща всички обществени сфери и това налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел.

Борисов: За Нинова Радев национален предател ли е, след като е гласувал резолюция в подкрепа на СЕТА?

В тази връзка искането на президента Радев е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за одобрение и действие на такива смесени международни договори. Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС.