Евродепутатите подкрепиха СЕТА
Евродепутатите подкрепиха СЕТА / БГНЕС
Евродепутатите подкрепиха СЕТА
92530
Евродепутатите подкрепиха СЕТА
  • Евродепутатите подкрепиха СЕТА
Европейският парламент даде съгласието си за прилагане на търговското споразумение с Канада. Евродепутатите подкрепиха СЕТА с мнозинство от 60%. Дебатът в пленарната зала започна по-късно и се проведе на фона на протести пред сградата на парламента в Страсбург. Последваха и първите реакции.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска поименен списък на българските евродепутати, подкрепили СЕТА и ги обяви за национални предатели. Тя бе категорична, че ако БСП дойде на власт, ще блокира ратификацията на търговското споразумение.

За договора за свободна търговия и инвестиции гласуваха групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите. Част от групата на социалдемократите беше против, заедно със Зелените, крайната левица и евроскептичните формации.

ЕП одобри търговското споразумение с Канада

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев коментира, че споразумението е в полза на българите:

„Безвизово пътуване, по-лесно признаване на професионалните квалификации, достъп до канадския пазар за българския бизнес, достъп до обществените поръчки на Канада. Това споразумение не е в полза на големите концерни, а особено е в полза на малките и средните предприятия“.
На коренно противоположна позиция са българските евродепутати от БСП.

Георги Пирински посочи причините, заради които не е подкрепил СЕТА: „Това споразумение сериозно ограничава възможността на публичните власти да отстояват публичния интерес срещу частните интереси на едни или други фирми. Що се отнася до България, като страна веднъж с доста отворена икономика и втори път с редици сектори, които не са от най-конкурентоспособните – това споразумение ще създаде много неприемлив и вреден натиск върху възлови сектори на индустрията и селското стопанство“.

Оказа се, че председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е гласувал „за” споразумението. Той побърза да обясни в социалните мрежи, че това е техническа грешка и че тя ще бъде коригирана в протокола от гласуването.

ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА

Корнелия Нинова
БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова свика извънредна пресконференция, на която обяви гласувалите „за” СЕТА за национални предатели.

„Искаме поименно списъка на българските предатели, които са подкрепили това споразумение. Питаме от чие име гласуваха „за“. Там ги е изпратил народът да представляват България и питаме кой точно от този български народ ги упълномощи да гласуват така“.

СЕТА
БГНЕС

В края на миналата година, преди да спечели президентските избори, Румен Радев заяви, че ако договорът за СЕТА бъде ратифициран, ще сезира Конституционния съд за решението на правителството на ГЕРБ да подкрепи търговското споразумение. То е взето неприсъствено, без да бъдат проучени потенциалните ефекти върху България и без да бъде информирано българското общество какво се подписва, коментира тогава Радев.

Според него споразумението крие огромни рискове за потребителските, трудовите и гражданските права на българите и за българския бизнес. Румен Радев не изключи възможността ратификацията на СЕТА да бъде подложена на национален референдум.