/ БТА
Премиерът Николай Денков поздрави българските лекари за професионалния им празник, който отбелязват на днешния 19 октомври. 

„Уважаеми лекари, скъпи медицински работници, най-искрено благодаря на всеки един от Вас! Благодаря Ви за всеотдайността и професионализма, с които помагате на хората в техните най-трудни моменти. Благодаря Ви за чудесата, които правите всеки ден със знания, ум, хладнокръвие, с безмерни усилия и много лишения. Всичко това си струва! Доказват го усмивките и благодарността на хилядите излекувани пациенти. 

Няма по-благородна професия от Вашата, няма нищо по-ценно от живота и здравето. Затова бъдете здрави! Честит празник на българския лекар!“, пише премиерът в съобщения, публикувано на официалната фейсбук страница на Министерския съвет. 

Денят на българския лекар се отбелязва от 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз на църковния празник на св. Йоан Рилски Чудотворец, сочат данни на отдел "Справочна" на БТА.  Светецът е избран за покровител на българския лекар, тъй като според преданието той е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерява от болести благочестиви хора, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.