Министър-председателят акад. Николай Денков коментира ветото на президента Румен Радев, наложено върху предоставянето на бронирана техника на Украйна. "Не искам да влизам в полемика. Институциите трябва да се опитаме да работим заедно, защото хората очакват резултати от нас. В случая това е абсолютно излишен жест, тъй като е ясно, че Народното събрание ще отхвърли това вето, тъй че въпросите защо го прави по-скоро към него ги отправяйте", заяви Денков.

Президентът Радев наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна

По отношение на промените в Конституцията, Денков каза: "Ще има промени - това, което е най-важно е да бъдат прецизирани промените, свързани с правосъдната реформа и със служебното правителство". Той припомни, че първият вариант е изпратен на Венецианската комисия, а тя е изпратила препоръки. По думите му това, което трябва да се внесе за второ обсъждане, трябва да съответства на препоръките на комисията. 

"Има различни варианти, по отношение на това как да се дефинира статута на служебното правителство, как да се избират възможните министър-председатели", заяви Денков. Той допълни, че в момента се подготвя текст, който да бъде внесен за второто четене. Той не пожела да ги коментира преди да бъдат представени пред обществото.

По темата с вътрешния министър Калин Стоянов Денков припомни, че напрежението около него е възникнало заради, по думите му, не съвсем адекватните действия по време на протеста. "Очаквам от него задълбочено разследване, при което всички полицаи, употребили неправомерна сила да бъдат наказани, включително и извадени от структурите на МВР".

Премиерът заяви, че процесът по тези разследвания е напреднал и са се разбрали, че очакват резултат. "Моето отношение към този министър зависи от това как ще приключи този процес", каза Денков.

По темата с Нидерландия и позицията й за Шенген, той коментира: "Разбира се, в момента в по-трудно да се преговаря с Нидерландия, но не е невъзможно, преговорите продължават", каза той. Според него има голяма промяна в ситуацията през последните месеци и по негови думи, именно благодарение на усилията на правителството, в края на ноември е дошла мисия с представители на Австрия и Нидерлания и резултатът според него е положителен доклад.