/ БТА
Премиерът акад. Николай Денков коментира темата с пенсиите и коледните надбавки, които пенсионерите няма да получат.

"Трябва да видим изпълнението на бюджета, това, което знам, е, че министърът на финансите го казва като принцип за това, че е много по-важно да се повишат пенсиите, така че да има средства за цялата година, отколкото да им се дадат един или два пъти годишно, така че представете си, ако за 12 месеца вие дадете по 50 лева на хората - това са 600 лева, които те получават през годината", заяви премиерът.

"Другият вариант е - вие не им давате тези 50 лева месечно, давате им 50 лева еднократно и те изглеждат щастливи, защото са получили 50, вместо да получат 600", допълни Денков.

Той поясни, че това е, което Василев не харесва в този тип бонуси. Денков заяви, че първо трябва да се види изпълнението на бюджета през ноември, а след това да се обсъжда.

Премиерът Денков е в Благоевград за участие в дискусия за присъединяването на България към еврозоната. Той заяви, че бушуващите военни конфликти вдигат рисковете за непредвидени събития в Европа, в света.

"По отношение на изпълнението на това, което се очаква от държавата ние сме убедени, че всичко, което е необходимо - движим го, върви по план. Единственият въпрос е колко ще бъде инфлацията, но България има толкова нисък дълг, спрямо БВП, нисък дефицит, който поддържа от години", заяви Денков. По думите му този дефицит от 3% трябва да се гледа с уважение, ако го сравним с дефицитите на други, много по-развити държави.

Денков ще посети Благоевград за дискусия за присъединяването на България към еврозоната


Той заяви, че нямаме проблем по отношение на приемането на еврото. "Това, което трябва е да продължаваме да убеждаваме хората, че това е добре за тях", категоричен бе той. 

"Аз се надявам на 1 януари 2025 година да бъдем вътре в еврозоната и работим много упорито това да се случи", допълни премиерът.

Той заяви, че през последните месеци допълнително е уплътнена защитата на външната граница на ЕС. По думите му нашата граница е много добре защитена.

По отношение на темата с "Лукойл", Денков заяви, че не става дума за сделка, а за това, какво е най-полезно за България. "Това, което беше предложено миналата седмица да се отмени дерогацията в рамките на 7 дни, днес, както и преди месеци, е невъзможно", заяви той. Премиерът допълни, че това означава, че рафинерията няма да има петрол, когато се изчерпат и запасите и резервите, които има там.

Пеевски: „Лукойл“ ще платят над 500 млн. лева данъци в замяна на дерогацията

"Това, което е реалистично е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата в цените на двата вида нефт", допълни премиерът.

Той подчерта, че има голяма разлика между това рафинерията да работи с различен петрол и това да го има - различния петрол се осигурява за дългосрочни договори, те изискват месеци на преговори.

"Това което очакваме е "Лукойл" да спази законите такива, каквито са", добави Денков. Според него до края на годината трябва да бъдат внесени всичките дългове, тъй като това е заложено в закона.

"Важно е тези пари да влязат в бюджета по правилния начин, от там има фонд, който казва как да бъдат използвани тези средства", коментира премиерът.