/ пресцентър, Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на пътищата и градоустройството на Иран Мохаммад Еслами. Акцент в разговора между двамата беше засилването на двустранните връзки в секторите транспорт, енергетика, селско стопанство, туризъм.

„Иран е традиционен партньор в региона на Близкия и Средния Изток и страната ни отдава голямо значение на развитието на отношенията помежду ни“, каза по време на срещата премиерът Борисов.

Българският министър-председател подчерта, че традиционното добро сътрудничество в областта на транспорта трябва да бъде активизирано. „България и Иран си сътрудничат във всички видове транспорт. Българската страна приветства продължаване на дискусии относно  възможностите за развитие на транспортен коридор между Гърция - България – Черно море – Грузия – Азербайджан - Армения – Иран, който създава възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и държавите от Централна и Източна Европа“, заяви премиерът Борисов.

пресцентър, Министерски съвет


По думите му тази транспортна връзка ще допринесе за оползотворяване на нарастващия търговски потенциал в двата региона и обслужване на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

По време на срещата в Министерския съвет беше подчертано, че приоритет за двете страни остава задълбочаването на контактите и в секторите информационни технологии, туризъм, младежта и спорта, енергетика.

Министърът на пътищата и градоустройството на Иран Мохаммад Еслами е на посещение в България по повод 19-тата сесия на Междуправителствената българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество. В рамките на сесията на Междуправителствената комисия се организира Българо-ирански бизнес форум, който ще допринесе за още по-успешното изграждане на полезни и перспективни търговски контакти.
 
пресцентър, Министерски съвет