Преляха заразена кръв на болен пациент, той почина (ВИДЕО)
Преляха заразена кръв на болен пациент, той почина (ВИДЕО) / DarikNews.bg, Русе
Преляха заразена кръв на болен пациент, той почина (ВИДЕО)
91543
Преляха заразена кръв на болен пациент, той почина (ВИДЕО)
  • Преляха заразена кръв на болен пациент, той почина (ВИДЕО)

80-годишен пациент, на когото е била прелята кръв, заразена с малария, е починал преди седмица в русенската болница. Кръвта е дарена от чуждестранен студент в Русенския университет по време на кръводарителна кампания.

Възрастният мъж е приет в белодробната болница в Русе на 26 ноември с диагноза пневмония. На втория ден лабораторните лекари откриват след изследване на натривка наличие на малариен плазмодий в кръвта. Веднага са уведомени Министерството на здравеопазването и РЗИ-Русе, съобщи началникът на специализираната болница д-р Светослав Дачев.

Ден по-късно устно е потвърдено съмнението за малария. Като причина за смъртта на възрастния човек обаче не се посочва малария, а влошаване на сърдечната и дихателната дейност.

Според д-р Дачев маларията се развива по друг начин, тя засяга най-често черния дроб и мозъка. Починалият мъж е имал много заболявания, имал е и ТЕЛК. Близките са отказали аутопсия. Според д-р Дачев кръвта е била прелята на пациента преди около 10 дни, когато е лежал в УМБАЛ-Русе заради кардиологични проблеми.

Самият пациент е издирен, той е от африкански произход, има и документи от Националния център по заразни и паразитни болести, че има малариен плазмодий, каза още д-р Дачев.

От Кръводарителния център не пожелаха да коментират дали техните служители са направили пропуск при вземането на кръв. Назначена е проверка, която ще приключи до края на седмицата, каза директорът на русенската болница д-р Иван Стоянов.

Пред NOVA зам. здравният министър Ваньо Шарков заяви, че кръвта е изследвана в Районния център по трансфузионна хематология за наличие на хепатит, СПИН и сифилис.

"Не е установено наличието на заболяване. Не се е налагало изследване за малария, защото не се е знаело, че става въпрос за боледувал от малария пациент. Шефът на екипа е трябвало да прочете анкетната листа и ще си понесе наказанието. Вече има проверка. Тя трябва да завърши с предписание за наказание", добави д-р Шарков.