Предупреждават за ново покачване на речните нива
Предупреждават за ново покачване на речните нива / снимка: БГНЕС, архив
Предупреждават, че речните нива продължават да се покачват
77777
Предупреждават, че речните нива продължават да се покачват
  • Предупреждават, че речните нива продължават да се покачват

През следващото денонощие ще продължава покачването на речните нива в почти цялата страна, съобщи за Дарик Асен Личев, ръководител на дирекция „Води” към екоминистреството. Експертът коментира, че за първи път от 15 години, през зимните месеци язовирите в страната са запълнени на близо 90%.

По думите му населението трябва да свиква с природните аномалии, тъй като те са следствие на трайното изменение на климата. Личев допълни още, че е важно да се следи информацията, която властите подават за рисковите кодове за опасни метеорологични условия.

Към момента се осъществява контролирано изпускане на рисковите язовири в Западна и Югоизточна България, като през следващите 24 часа се очаква ново повишение на речните нива, уточни Асен Личев.

„Преливат язовирите Камчия, Ясна поляна, Мантра, Асеновец, Боровица, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград, Йовковци и Пчелина. Продължават да се оттичат водите на реките и това денонощие тенденцията към повишаване ще е по-голяма отколкото към застой или понижаване”, обясни той.

Експертът допълни, че капацитетите на язовирите в страната са почти запълнени, нещо, което е необичайно за това време на годината.

„Никога комплексните и значими язовири не са били толкова пълни през последните 15 години през януари. Сега техният процент на запълване е 87%. Обичайно по това време те са били пълни на 61-62%. От тук нататък какъвто и дъжд да падне, той се превръща в отток”, посочи той.

Според Личев измененията на климата се превръщат в устойчива тенденция и населението трябва да свикне с природните изненади. „По това време съвсем обичайно е да вали сняг. Вижте какво стана - топъл вятър, наваля сняг, стопи и стария сняг, и се изваля дъжд, който и при 10 градуса температура на въздуха целият се преобразува в отток. Земята е влажна до края”, коментира Личев.

Заради пострадалите и жертвите от нестихващите наводнения, експертът припомни, че е важно да бъдат следени кодовете за рискове от климатични промени. При обявен жълт код, жителите на съответните райони трябва да бъдат внимателни на отрито, а при обявен оранжев и червен е забранено излизането навън.