/ Агенция
Археологически находки, открити при строителството на автомагистрала "Хемус" в участъка Белокопотиво - Буховци, са част от експонатите в националната изложба "Българска археология 2019". Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания се открива днес в Националния археологически институт с музей при БАН.

Агенция

В изложбата, която ще продължи до 26 април, може да се видят керамична чаша и бронзова фибула от ранната желязна епоха. Находките са открити по трасето на автомагистралата край село Градище в област Шумен.

Агенция

С постери са представени археологическите проучвания край Сливница при изграждането на пътя Калотина - София. Според специалистите изследваният обект представлява останки от селище и жилищни постройки от бронзовата и ранната желязна епоха. Също с постер в изложбата са представени и разкритите останки от късноантичния храм, открит по трасето на обходния път на Габрово, допълват от пътната агенция.

Агенция

През 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв. За опазване и проучване на културно-историческото наследство по трасето на автомагистрала "Хемус" между 122-ри и 189-ти километър ще бъдат проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската епоха и средновековието, както и надгробни могили.

Агенция

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II до I хил. пр.Хр. Има и материали от римската епоха и от османския период. Един обект от късната античност ще бъде проучен по трасето на път Калотина - СОП, се посочва в съобщението.