Председателят на СОС Георги Георгиев
Председателят на СОС Георги Георгиев / БГНЕС
Столичния общински съвет и Фондация „Анимус“ представиха новата социална услуга „Правна клиника“ за жени и деца, преживели домашно насилие
Проблемът с домашното насилие се превърна в пандемия. През 2020 г. 3057 са делата по закона за домашно насилие. Бог знае колко всъщност са нуждаещите се. Това не може, не бива и няма да продължава по този начин.Това заяви Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет.

Георгиев каза, че са начертали ясен план и са предприели мерки.

“Решихме да създадем първата в страната “Правна клиника”. Това е нова услуга, която се въвежда в София.Надяваме се тя да стане национална, не само местна”, каза той.

Председателят на СОС обясни, че в “Правната клиника” нуждаещите ще се срещат с най-добрите специалисти и в лицето именно на тези специалисти, жертвите на домашно насилие ще срещат подкрепа. Той напомни, че жените пострадали след домашно насилие не са забравени, за тях мисли столична община, фондация “Анимус” и всички участници в проекта. “Грижите за тях ще са безплатни.”, подчерта Георгиев.

Задържаха мъж, удрял сина си в София

Той обясни, че вече е факт новият център “Защитено жилище”. То е второто, което се открива в столицата. Жилището е с обхват десет места и мястото му е тайно. “Жертвите на домашно насилие могат да останат там за максимум 6 месеца. Това дава капацитет да бъдат настанени близо 50 жени за една година, според нашите изчисления”, каза Георгиев.

Надежда Стойчева, директор на Фондация “Анимус”, добави, че в държавата е отлаган твърде много проблемът с домашното насилие.

“Законът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие и тази година не успя да бъде приет. В последните години кризите доведоха до увеличаване на жестокостта в домашното насилие към жените”, каза Стойчева. Тя обясни, че тази иновативна услуга, която Столична община е пробудила, би могла да бъде пример за услугите, които са необходими за жертвите на насилие в държавата.

Председателят на СОС заедно с Фондация "Анимус" и Албена Атанасова, заместник-кмет на Столична община представиха началото на работата на новата социална услуга "Правна клиника", насочена към жени и деца, преживели домашно насилие.
БГНЕС