Случаите на домашно насилие за изминалото петмесечие на 2022 г. са се увеличили четири пъти спрямо същия период на миналата година - до 1700, съобщи заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев пред журналисти в Добрич.

Той участва в дискусия в областния град с представители на  съдебни институции, прокуратурата, полицията, адвокатурата за качеството на законодателството в сферата на правосъдието, свързано с деца, и използването на т. нар. сини стаи за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни.

МВР: 1738 души са станали жертви на домашно насилие само за първите 5 месеца от годината

По думите му, сините стаи, изградени в съдилища в страната с подкрепата на швейцарска програма, оказват много добър ефект. Но има още възможности за развитие, особено в контекста на отбелязания значителен ръст на случаите на домашно насилие, когато и деца трябва да бъдат изслушвани в подходяща среда.

Според Ганчев домашното насилие след коронакризата става значим проблем не само в България, но и в европейски мащаб.

Правителството прие мерки за засилване на защитата на жертвите на домашно насилие

Заместник-министърът добави, че с приетия вече от Министерския съвет Закон за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие правната рамка се подобрява в много посоки. "Всяка институция при подаден сигнал за домашно насилие трябва да го отнесе в съда в срок до 24 часа", посочи Ганчев.

По думите му със законовите промени се въвежда регистър на случаите на домашно насилие и координационен механизъм между институциите, така че държавата адекватно да отговаря на проблемите.  
БТА