Предлагат непълнолетни да не бъдат допускани в дискотеки
Предлагат непълнолетни да не бъдат допускани в дискотеки / снимкa: Sofia Photo Agency
Лице, което не е навършило пълнолетие, да не бъде допускано в дискотеки това е заложено в промените в Закона за закрила на детето, предложени от независимия Светослав Спасов.

В проекта на МС е предвидено още деца до 14-годишна възраст след 20.00 часа да бъдат само с придружител, а не навършилите 18 години не могат да бъдат сами след 22.00 часа. Депутатът настоява, независимо дали са придружени, непълнолетните изобщо да не бъдат допускани в дискотеки. Според Спасов проекта на кабинета разширява обхвата на хората, които се считат за придружител. По този начин дори сводник може да бъде придружаващ и органите на реда не могат да си свършат работата, обоснова се депутата.

Той предлага при първо нарушение на заведението да се налага глоба от 3000 до 7000 лева, при повторно – от 7000 до 10000 лева, а при последващо да му се отлага лиценза. Сред идеите е средствата от санкциите да се събират във фонд за лечение на деца, а министъра на здравеопазването ежегодно да представи отчет за изразходването на тези средства пред Народното събрание.