България, Северна Македония
България, Северна Македония / / iStock/Getty Images
Продължаваме Промяната" (ПП) и ГЕРБ влязоха в задочен спор през Facebook за процедурата във връзка с предложението на френското председателство за Република Северна Македония.

Правителството отказа предложението на лидера на ГЕРБ първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, пише в коментар на Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера, публикуван на Facebook страницата на "Продължаваме Промяната".



По-рано днес в изявление пред медиите в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов подкрепи френското предложение и призова премиера Кирил Петков незабавно да свика заседание на Министерския съвет по темата за Република Северна Македония и да внесе френското предложение в парламента. Срещу това му обеща подкрепа по темата на всичките си 59 депутати.

В коментара на страницата на ПП в социалната мрежа се посочва, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече обявяваната формула решението да мине първо през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и накрая през Министерския съвет.

От ГЕРБ написаха на страницата си - пак във Facebook: "Лена Бориславова може да нарежда и да дава съвети на Кирил Петков, на Асен Василев и на ПП ПП. В ГЕРБ нямаме нужда от нейната юридическа “сила”. Нека се научи да чете и спазва законите на страната! Външният министър няма право да внесе сам проект за решение на Народното събрание. Според Конституцията това става задължително с решение на Министерския съвет. В това решение трябва и да е ясно разписано правителството точно какъв мандат иска от парламента. Кирил Петков явно го е страх! И днес се отказа от правото си да взема решения и прехвърли всичко по темата Северна Македония на парламента. Защо? Защото го е страх!".