Проведеният тест на системата BG-Alert е успешен. Системата и оборудването на мобилните оператори функционират според очакванията. Това съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в отговор на запитване от БТА във връзка с днешния тест на системата. 

На въпрос защо част от гражданите не са получили известие и съобщение на телефоните си от пожарната обясниха, че най-вероятната причина да не се получи разпространеното тестово съобщение е неактивиран тестови канал на устройствата.

Защо масово хората не са получили съобщение от BG-Alert

Оттам допълниха, че за получаването на тестови съобщения е необходимо да бъдат изпълнени определени условия като: съвместимост на устройството с технологията Cell Broadcast; минимално съвместима версия на операционната система на устройства с iOs 16.6; устройството да бъде включено в периода на разпространение на съобщение; устройството да не е с активиран „самолетен режим“; устройството да се намира в територия с налично покритие от мрежата на използвания мобилен оператор; устройството да бъде с активиран тестови канал.

В отговор на въпрос при днешния тест колко души са получили известие от системата и колко не са от ГДПБЗН посочиха, че технологията Cell Broadcast за разпространение на съобщения от системата BG-Alert работи еднопосочно и няма обратна връзка до колко устройства и потребители е достигнало. От главната дирекция отбелязаха още, че тестовете се провеждат по план-график, който се утвърждава от главния секретар на Министерството на вътрешните работи.

"Целта на днешния тест на BG-Alert беше да се изпробват устройствата на мобилните оператори, свързаността, начина, по който се създава съобщение и дали то се разпространява от клетките на операторите. В този контекст тестът премина по план", заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. ком. Александър Джартов.

По думите му проблем днес не е имало. „Днешният тест беше направен на тестове канал, създаден специално за такива ситуации. Този канал подлежи на управление. Когато направихме системата BG-Alert, направихме тест на канала, който ще се използва при възникване на опасни събития”, подчерта директорът на ГДПБЗН.

Днес между 13.00 и 13.30 ч. беше предвидено да се проведе национален тест на системата BG-Alert. Оказва се, обаче, че много мобилни устройства не са получили тестовото съобщение, което трябва да е придружено от звук и вибрация. Още преди дни от МВР посочиха, че тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани или деактивирани от потребителите през настройките на известията.

От МВР заявиха, че системата може да бъде управлявана буквално за минути при необходимост. Хората, които нямат телефон с интернет, използват по-стари модели или живеят в райони, където няма клетка на мобилните оператори, няма да получават известия. „Специфичното тук е, че се прави на тестовия канал, който всеки един гражданин може да управлява, в случай че не желае да получава тестови известия”, подчерта директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” Александър Джартов.

Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Константин Костов, Марин Колев/БТА