/ netinfo
Пореден протест на служителите на затворите
96241
Пореден протест на служителите на затворите
  • Пореден протест на служителите на затворите
Служителите на затворите излязоха на пореден протест. Исканията им са увеличение на заплатите с 20%, назначаване на нови служители и по-добри условия на труд. След 100-те милиона лева, които получиха полицаите, за да не протестират в началото на европредседателството, надзирателите са категорични, че няма да се откажат от исканията си.
 
До протест се стигна, след като преди месец министъра на правосъдието Цецка Цачева проведе работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат "Охрана", където всичките им искания бяха отхвърлени.
 
Търси се решение за по-високи заплати на надзиратели и съдебни охранители

В 8.30 ч. тази сутрин, пред Съдебната палата започна поредния протест на съдебната охрана и надзирателите в затворите. Причина за това са ниските заплати и липсата на развитие в преговорите с Министерство на правосъдието.
 
Според надзирателите и служителите в арести и съдилища основните причини контролът в затворите да е толкова слаб е именно липсата на хора в ГД "Охрана" и ГД "Изпълнение на наказанията". Един от недоволните съдебни охранители Ясен Тодоров обясни, че освен липса на служители в затворите има и липса на оборудване.
 
Надзиратели се оплакват от ниски заплати и лоши условия на труд

"Затворите имат проблем с недокомплект. Същото се среща и в ГД "Охрана". Имаме сгради, които се пазят от един човек, което не е допустимо. Не мога да коментирам дали е опасно за служителите, но се нарушава сигурността на тези сгради и на местата за лишаване от свобода", обясни той.
 
Служителите на МВР получиха 100 млн. лева, за да не протестират в началото на европредседателството. Ясен Тодоров коментира, че служителите на ГД "Охрана" и ГД "Изпълнение на наказанията" са дискриминирани. В момента разликата между заплатите в двете системи е около 200 лв. 
 
Надзирателите в затворите започват нова серия протести

Преди месец Министерство на правосъдието отхвърли всички искания на протестиращите. Аргументът беше, че институцията няма средства за обезпечаване на тези искания.
 
"Ние винаги сме искали увеличението да бъде 20%. Просто по разчет министерството реши, че ще ни даде тези 5% и нямат средства за другите.Мисля, че не е достойно заплащането, което получаваме, и Министерството трябва да го има предвид и да се съобрази с нашите искания", заяви Тодоров.
 
На 24 февруари е предвиден национален протест под надслов "Европа и за нас" пред сградата на Министерството на правосъдието.