protest
protest / dariknews.archive
На 21 февруари пред сградата на Съдебната палата в Плевен ще се проведе събрание на открито. Поводът според организаторите е липсата на решение от страна на Министерството на правосъдието за щатните и финансови проблеми в Главна дирекция „Охрана“. Проявата се организира съвместно със Синдикалното дружество ССЗБ – Затвора в Плевен.
Организаторите припомнят, че след проведените протести в края на януари са проведени редица срещи с министър на правосъдието – Цецка Цачева и ресорния зам.-министър Николай Проданов, на които е постигнато съгласие по всички посочени искания на протестиращите.

„Получихме пълна подкрепа и ни беше съдействано да направим среща с министъра на финансите Владислав Горанов. Тази среща се проведе на 12-ти февруари, но предложеното не покрива почти нищо от исканията ни. Поради тази причина се взе решение за излизането ни отново на протест на 21 февруари в Плевен и национален на 24 февруари, който ще се проведе в София”, пишат до медиите организаторите на протеста в Плевен.
Исканията им остават същите: унифициране на статута и заплащане на служителите от ГДО с тези на служителите от МВР, приравняване на средствата за специфична служебна дейност, както и увеличаване на щата в ГДО с минимум 350 служители и обезпечаването им с финансови средства.
Протестите ще се проведат съвместно със ССЗБ и с подкрепата на всички синдикати от Сектор „Сигурност“. Предният протест на надзиратели и съдебни охранители в Плевен Плевен се проведе на 31 януари 2018 г.