Правосъдният министър Цецка цачева
Правосъдният министър Цецка цачева / netinfo
Търси се решение за по-високи заплати на надзиратели и съдебни охранители
96139
Търси се решение за по-високи заплати на надзиратели и съдебни охранители
  • Търси се решение за по-високи заплати на надзиратели и съдебни охранители
Министерството на правосъдието не може да намери близо 28 милиона лева,  които са необходими, за да се увеличат заплатите на служителите на затвори и съдебна охрана с исканите от тях 20%. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева.
 
По думите й в новия бюджет е гласувано увеличение с 5%, което не може да бъде надвишавано. Въпреки него обаче в края на януари служителите на затвори и съдебна охрана излязоха на национален протест. Преди по-малко от месец служителите в МВР, които имаха сходни искания, получиха уверения за допълнителни 100 милиона лева за увеличение на заплатите.
 
Надзиратели се оплакаха от ниски заплати и лоши условия на труд

Правосъдният министър Цецка цачева
netinfo

Министърът заяви, че е наясно с исканията на надзирателите и съдебните охранители. "Винаги съм споделяла пред тях, че трябва да има съответствие във възнагражденията", каза тя и изтъкна, че служителите на МВР не са получили увеличение на заплатите с 20 на сто. За увеличение на възнагражденията на подчинените й с 10 на сто са нужни 13.8 млн. лв., стана ясно от разчетите на Цачева. При бюджета на министерството в момента няма как, обясни тя.
 
Търси се решение по искането за по-високи възнаграждения на служителите от ГД "Охрана" и ГД "Изпълнение на наказанията", стана ясно от думите на Цачева.