Помагаме на имигранти да се върнат в родните си държави
Помагаме на имигранти да се върнат в родните си държави / Imact Press Group

Над 100 чужденци са потърсили закрила в Държавната агенция за бежанците през януари т.г. Хората са предимно от Ирак и Сирия, а 14 от тях са без гражданство, показват данните на агенцията. Само един чужденец е получил статут на бежанец и може да започне да устройва живота си в България. Останалите могат да пребивават в страната ни временно, да мигрират към други държави или да се завърнат в родните си държави с помощта на обществената организация Каритас. Организацията стартира проект за доброволно завръщане на граждани, дошли в България от трети страни. Проектът се финансира с европейски средства и ще се реализира до юни.

През последните 18 години хиляди чужденци от Афганистан, Ирак, Армения, Иран и няколко африкански и европейски държави са кандидатствали за статут на бежанец или хуманитарен статут в България. По-голямата част от тях не са получили никакъв статут, тъй като експертите от агенцията за бежанците са преценили, че тези хора са икономически имигранти. Именно тези хора могат да се завърнат в страната, от която са дошли, като се обърнат към организацията Каритас и потърсят информация за възможностите на новия проект, популярен в много европейски държави, но не и у нас.

„Много е важно за един чужденец, който дали нелегално пребивава у нас, или пък има легално разрешение, статут на бежанец или хуманитарен статут, за него е важна информацията от страната на произход, за да може да се завърне в нея. Много често това завръщане е продиктувано от лични причини - понякога е болест, понякога е проблем с роднина в родната страна, или пък трудности да се интегрира в България, пристигнал тук, той остава без работа и без легитимни документи, не може да се приспособи, не може да научи езика. И всъщност той е отритнат от социалния живот и живее в голяма бедност. На такива хора ние предоставяме възможността и това е проект, много типичен за другите страни, а едва сега стартира в България - финансиране се отпуска, за да се подпомогнат хора, които са чужденци и желаят да се завърнат в страната си на произход", разказа координаторът по проекта Радосвета Хаджиева.

Първоначално информацията ще стига до чужденците чрез брошури и информационни срещу в клуба на имигранта в столичния квартал Илиенци, където екипът на Каритас ще разказва за политическите или икономическите промени в различни държави, от които идват имигрантите. При заявено желание за завръщане конкретният човек ще получи съдействие от три организации, разказа Радосвета Хаджиева.

„Задачите на Българския Хелзински комитет най-вече законово да се подготвят документите за напускане на страната, това лице легално да напусне страната със съответните разрешения от държавните институции, а Червеният кръст, те ни помагат най-вече с информация от страните на произход и с консултации, тъй като те имат много силна консултантска дейност сред имигрантските и бежанските среди. Нашият принос в проекта е вече самата реинтеграция в страната на произход и това е основната положителна страна на проекта - тези лица, като напуснат страната, вече в страната на произход ще бъдат посрещнати от съответна неправителствена организация, от експерти, които ще им помогнат в реинтегрирането. От тези европейски средства има отпуснати пари за реинтеграция - например преквалификация или някакви ремонтни дейности в къщата, която те са напуснали, и т.н.", уточни още Хаджиева.

За всички тези дейности Европейският съюз може да отпусне 86 000 евро, но тъй като проектът трябва да бъде финализиран до юни, според Радосвета Хаджиева едва ли ще могат да се усвоят всички средства.