Половината програмно време на телевизиите - за европейски продукции
Половината програмно време на телевизиите - за европейски продукции / снимкa: Sofia Photo Agency
Половината програмно време на телевизиите - за европейски продукции
25499
Половината програмно време на телевизиите - за европейски продукции
  • Половината програмно време на телевизиите - за европейски продукции

50 на сто от годишното програмно време на телевизиите ще бъде предназначено за европейски произведения, когато това е практически възможно. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за радиото и телевизията. От тях най-малко 12% от програмното време трябва да бъде предназначено за европейски произведения, създадени от независими продуценти.

Първоначално проектът на Министерски съвет предвиждаше 25% от годишното програмно време да бъде предназначено за европейски произведения, създадени от независими продуценти. Между двете четения този текст беше променен и делът беше редуциран. По време на обсъждането това стана повод за обвинения, че като не се записва изрично български произведения, се ощетяват продуцентите.

Асен Агов от Синята коалиция: „Искът 50 процента от програмата да бъде българска, защото толкова се получава в крайна сметка с повторенията, все едно да задължите италианският ресторант да има в менюто си 50 процента мешана скара „Балкантурист".

Петър Курумбашев от БСП: „Всеки един от тези, които са телевизионни продуценти, е самостоятелна единица на свободата на словото в България. Промяната, която беше записана, нулира процента за българска продукция".

Искра Фидосова от ГЕРБ: „Трябва да спрат спекулациите и манипулирането на общественото мнение с невярното говорене за това, че ние сме против българската продукция".

Депутатите решиха още да отпаднат два текста, които забраняваха юридически и физически лица, занимаващи се с рекламна дейност, да кандидатстват за лиценз за радио и телевизионни оператори. Друга поправка налага Съветът за електронни медии да отчита дейността си два пъти в годината, а не както досега само веднъж.