/ iStock/Getty Images
Идеи и предложения за развитието на образованието в България обявиха представители на партии в панела "Образование", с който започна форумът Powers Summit.

Организаторите на събитието заявиха, че са избрали образованието за първа дискусионна тема, защото всички проблеми и решения могат да се открият в този сектор.

Красимир Вълчев от ГЕРБ, който е бивш министър на образованието и науката, отправи призив да се възстанови присъственото обучение максимално бързо и подчерта, че днес нямаме право да правим компромиси с образованието. Разходите в образованието са тези, които имат най-висока обществена възвръщаемост, но и трябва иновациите да бъдат доминиращи в образованието, подчерта Вълчев. Той пожела успех на министър Николай Денков и отбеляза, че на един образователен министър винаги му е трудно в разговорите с министъра на финансите, но от две години това се отнася и за обсъжданията със здравния министър, свързани с това как да учат учениците в пандемията.

Петков: Моля и призовавам - трябва да вдигнем нивото на ваксинация (ВИДЕО)

Георги Няголов от "Демократична България" каза, че е важно, че се акцентира върху качеството на образованието, което е свързано с добавената икономическа стойност, със заетостта и с изискванията на работодателите. Той подчерта, че образованието дава възможност да функционираме добре като личности и културни общности, да договаряме заедно стандарти за истина и справедливост - да формулираме бъдещето, към което сме се отправили. Необходим е и граждански контрол върху качеството на образованието, заяви Няголов.

Мукаддес Налбант от ДПС заяви, че от години се говори, че образованието трябва да е национален приоритет. "Образованието е лъч светлина към колективната интелигентност, към развитата икономика, към благосъстоянието на всеки гражданин в България. И този приоритет трябва да се измерва с процент от брутния вътрешен продукт", подчерта Налбант. Тя заяви, че учителската професия трябва да стане регулирана професия у нас.

Пламен Николов от "Има такъв народ" каза, че основното, което трябва да се направи в образованието, е да се подобри мотивацията - на учениците, но и на учителите. Необходимо е да се мотивират учениците, особено в професионалното образование, за да им се дадат перспективи да се реализират в България, а не да заминават за чужбина, добави Николов.
БТА