/ БГНЕС
Защитата на Джок Полфрийман е входирала молба до главния прокурор Иван Гешев с искане за възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов, съобщава БНТ.

В молбата на адвокат Калин Ангелов, депозирана на 1 юни, се иска анализ на запис от камера, който, според защитата, е бил анализиран погрешно по време на съдебната фаза.

Джок Полфрийман не е съгласен с обвинението, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди. Той поддържа тезата, че става въпрос за неизбежна самоотбрана.

Христо Монов: Калпакчиев извърши престъпление срещу държавността, Панов руши подмолно доверието в съдебната система

Освен това се изказват съмнения, че свидетелите - приятели на убития студент, са затаили истина пред съда, а експертизата на записите е манипулирана.
Адвокат Ангелов твърди, че Полфрийман все още е в България и не е отпътувал за Австралия. Има заповед за експулсирането му от страната, за която обаче текат процедури. Ако молбата му за възобновяване на делото от първата инстанция бъде уважена, се очаква, че той ще остане в България, за да участва лично в процеса.

Новината около Полфрийман гръмна в ответ на пресконференцията на бащата на жертвата. Христо Монов проговори за пръв път от месеци насам, за да изрази възмущение от шефа на ВКС Лозан Панов и целия съдийски състав, воден от Калин Калпакчиев, оправдал убиеца на сина му. Ако Полфрийман пък се жалва до Европейския съд за правата на човека срещу България, ще се окаже, че страната ни ще бъде съдена от човека на БХК Йонко Грозев.



Австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането беше следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

В края на май тричленен състав на ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор.
БНТ