Подписаха Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г.
Подписаха Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г. / netinfo

Министър-председателят Сергей Станишев и представители на национално представителните синдикални и работодателски организации подписаха Пакт за икономическо и социално развитие на страната до 2009 година. След продължилите близо осем месеца преговори по пакта, подписи под документа, определящ принципите на развитие на икономиката и социалната политика на страната поставиха - за правителството Сергей Станишев, за синдикатите - лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев, и за работодателите - Божидар Данев /БСК /, Божидар Божинов /БТПП/, Борислав Борисов /ССИ /, Манол Велев /БСЧИ "Възраждане"/, Васил Василев /АИК/ и Саша Безуханова, Иво Прокопиев /КРИБ/.

По думите на Станишев пактът е своеобразен обществен договор между правителството и социалните партньори за основните приоритети, политики в областта на икономическото и социалното развитие, които трябва да доведат страната ни до успешна интеграция в общия европейски пазар и политики, да осигурят конкурентоспособност и икономически растеж за България, както и добър стандарт и доходи за българските граждани.

Сергей Станишев отбеляза, че е символично подписването днес, когато се очаква последният мониторингов доклад на ЕК, и допълни, че възможностите, които дава европейското членство могат да бъдат постигнати само при ясно формулирани цели и инструменти за тяхното постигане.

Според социалните партньори подписването на документа показва готовността на страната да следва европейския социален модел и е израз на икономическа, социална и управленска култура. Представители на синдикатите и на работодателите припомниха, че пактът е резултат от дълги и мъчителни преговори и допълниха, че в крайна сметка обаче в него има баланс на интересите на всички страни.

Въпросът с т.нар. класове "прослужено време" ще се реши чрез наредба за формиране на работната заплата е разписано в пакта, каза д-р Христов. Класът ще бъде съхранен под формата на средства за трудов стаж и професионален опит, но се премахва преносимостта му при смяна на професията. "Като си шивачка и станеш сервитьорка не можеш да получаваш пари за професионален опит", обясни председателят на КНСБ.

<!--Sm-->

Синдикатите настояха министърът на финансите Пламен Орешарски да се съгласи на минимална работна заплата 180 лева от следващата година, а Божидар Данев заяви, че минималната работна заплата задължително трябва да се регулира от размера на средното възнаграждение и да е под 50 на сто от него, за да се стимулира квалификацията на българските работници. Иво Прокопиев призова премиерът да работи страната ни да стане данъчен шампион на Европа и му подари флаг с надпис "корпоративен данък-9,9 на сто".

Намаляване на преките данъци, облекчаване на регулационните режими, данъчни стимули за инвестиции в развитие на човешкия капитал -образование и квалификация, и признаване за разход на инвестициите в опазване на околната среда са предвидени в пакта. Работническото хранене ще бъде освободено от данъци и осигуровки.

Социалната пенсия да е 40 процента от линията на бедност, а минималната пенсия за стаж и възраст да е половината от минималната работна заплата предвижда още пакта. Предвижда се изготвяне на нов законопроект за уреждане на колективните трудови спорове, който да гарантира правото на стачка и изграждането на трудови съдилища.

Синдикатите бяха категорични, че ще продължават да настояват и догодина разпределението на осигурителната тежест за работодател и работник да остане в сегашния му размер 65:35. /БТА/