/ iStock/Getty Images
Информацията до момента сочи, че под 20 процента от потребителите и от персонала на социалните услуги в страната са се ваксинирали, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя участва в откриването на Учебна кухня "Надежда" - иновативно пространство за социални услуги в подкрепа на хора с интелектуални затруднения.

В момента се събират последните данни от цялата страна за ваксинацията в социалните услуги, тъй като голяма част от тях са на подчинение на общините, уточни министърът. По думите на Сачева има известно неразбиране и страх у хората, а при тези с психически и интелектуални затруднения е малко трудно да се получи съгласие. То трябва да бъде дадено от настойник, от директора на социалната услуга или от кмета, който изпълнява тази функция. Процесът върви, и след всяка следваща ваксинация има нови заявки, допълни министър Сачева.

През последната седмица от февруари са били регистрирани среднодневно около 1700 души безработни, като това е с около стотина души повече в сравнение с януари. Преди извънредната епидемична обстановка от март м.г. около 1100-1200 души са регистриралите се среднодневно, уточни министърът. Към 12 февруари безработицата е 6,97 на сто, каза Сачева. Все още я държим в тези нива - около 7 процента, като за това помагат мерките за запазване на заетостта, особено 60/40 и 80/20, които вървят много добре и има голям интерес към тях, допълни министърът на труда и социалната политика.

Попитана дали се мисли за обща мярка за заетостта, министър Сачева каза, че работодатели и синдикати искат да се регламентира в закон, че при кризи, независимо дали са здравни или икономически, държавата ще финансира 75 процента от осигурителния доход на заетите и конкретен процент от оборота на засегнатите сектори. Идеята е още в процес на дискусия.

В отговор на въпрос дали ще има 50 лева към пенсиите и за април, министър Сачева посочи, че все още няма решение, но такава е нагласата, защото извънредната епидемична обстановка е удължена до април.

По отношение на хората в неплатен отпуск, които не са платили здравни осигуровки, министърът каза, че те биха имали проблем, ако над три месеца не са плащали осигуровки, но на този етап няма друг механизъм, освен те самите да си ги внесат.

В края на месеца ще се направи анализ на сигналите, които дават децата и родителите на "горещата" телефонна линия към ДАЗД, каза министър Сачева, попитана анализира ли се как децата понасят мерките около пандемията. Според нея проблемите се дискутират в няколко министерства - здравното, образователното и социалното.

3 млн. и 514 хиляди лева лева са отделени за тази година за програма на Агенцията за хората с увреждания за създаване на условия за достъпна среда и оборудване за заетост. От програмата могат да се възползват работодатели, които биха искали да наемат хора с увреждания, като парите са за преструктуриране на средата, за да могат хората да работят там.

По Националния план за насърчаване на заетостта има национална програма за заетост и обучение на хора с увреждания на стойност девет милиона лева. Предвижда се да бъдат обучени и наети на работа 1209 души с увреждания. Има и допълнителни мерки за хората с увреждания.

По отношение на предизборната програма на ГЕРБ, в частта за доходите, Сачева каза, че при всички положения ще се търси увеличение на доходите в рамките на един бъдещ мандат, защото това е нормалното развитие на страната, но на този етап е рано да се говори за числа.

Учебната кухня "Надежда" е иновативно пространство за социални услуги, като в кухнята 30 младежи с интелектуални затруднения ще получат възможност за обучение в конкретни трудови умения - приготвяне на храна и обслужване, поддръжка на хигиената, градинарство, битови дейности и др. Кухнята надгражда опита на фондацията "Светът на Мария" в подкрепа на хората с интелектуални затруднения.
БТА