/ БГНЕС
Двама вицепремиери и осем министри ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.

Първи на трибуната ще излезе заместник министър-председателят Томислав Дончев, който ще даде информация на депутатите за политиката на правителството при преразпределение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 14.07 - 14.10.2020 г.

Веднага след него излиза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Въпросите към нея са свързани с финансовото подпомагане на туроператори и туристически агенти, разходването на публични средства от нейното ведомство и механизма за грижа за децата, чиито родители са приети в болница с COVID-19.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде информация на парламента за дейността на лечебните заведения за болнична помощ, публични предприятия, в условията на пандемия, както и за общинското здравеопазване в условията на здравна криза, предизвикана от COVID-19. Проф. Ангелов ще отговоря на въпроси и относно осигуряването на ваксини в условията на пандемия с Ковид-19, командироването на лекари, тяхната правна защита и професионална застраховка на лечебните заведение.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще говори за причините за отчетения от БНБ срив в преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през периода януари-август 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. Въпросите към него са свързани още с готовността за въвеждане на стартъп визи и антикризисната програма, свързана с отпускане на безлихвени заеми на физически лица и самоосигуряващи се.

Развитието на енергетиката в България е темата на ресорния министър Теменужка Петкова, а за изграждането на стадиони и игрища ще отговаря спортния министър в кабинета Красен Кралев.

Противоепидемичните мерки при издаване на документи за самоличност – на този въпрос отговор ще даде вътрешният министър Христо Терзийски.
Реформа в политиката за пътните такси, работата на ТОЛ-системата и Националната жилищна стратегия на Република България – това за въпросите, адресирани до регионалния министър Петя Аврамова.

Министърът на информацията Красимир Вълчев ще говори от парламентарната трибуна за Стратегията за подкрепа на педагогическите кадри, както и за мерките в подкрепа на учителите в условията на епидемия.

Последен ще отговаря министърът на културата Боил Банов, към когото е отправен един единствен въпрос, свързан със скандалния случай на сватба вила „Армира“, Ивайловград.