/ iStock/Getty Images
След дълго боледуване ни напусна о. р. генерал Кирил Войнов - заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от ДАМТН.

"Тази нощ воинът, огнеборецът, генералът Кирил Войнов започна своя последен тържествен марш. Нека Светлината на вечността да озарява плацът пред достойния български офицер Кирил Войнов. Дори в болницата, Генералът (както бе наричан от всички) не преставаше да получава актуални доклади от подчинените си главни директори. След което бързо взимаше управленски решения и разпореждаше предприемането на най-подходящите мерки", посочват от Агенцията.

От 2017 г. до последния си дъх, о.р. генерал Кирил Войнов е заместник председател на ДАМТН, се изтъква в прессъобщението. През 2016 г. Войнов взима дейно участие в създаването и структурирането на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях".

От 2016 г. до 2017 г. е Главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях". През 2015 г. е съветник на министър-председателя.

О.р. генерал Кирил Войнов започва кариерата си в МВР през 1975 г. като командир на взвод към Столична служба за пожарна охрана. Постепенно преминава през всички длъжности в системата на МВР. В периода 1994 г. - 2006 г. е Директор на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" - МВР. През 2003г. с указ на президента на Кирил Войнов е присвоено званието "генерал-майор от МВР". През 2021 г. о.р. генерал Кирил Войнов е награден със "Златен почетен знак на ДАМТН" втора степен. От 2005г. Кирил Войнов е почетен гражданин на Ихтиман. През 2004 г. става носител на голямата награда "Благодеятел на 2004 г.". През 2003г. е награден с Почетен знак "Златно сърце - 2003".

През 2001 г. получава най-високото отличие на МВР - почетен знак I-ва степен, присвоен за гасене на пожар в петролна рафинерия. През 1999г. е награден с най-високото отличие на МВР - почетен знак I-ва степен присвоен за гасене на пожар в склад за експлозиви. Същата година е избран за Мъж на годината. През 1997 г. е награден с лично оръжие от министъра на вътрешните работи.

Председателят на ДАМТН Петър Горновски и служителите на агенцията изказват своите съболезнования на близките, родствениците и приятелите на достойния български офицер Кирил Войнов.

Поклонението ще се състои на 21 юли (сряда) от 11.30 в храм "Света София".