Плевнелиев ще събира съвета за национална сигурност на всеки три месеца
Плевнелиев ще събира съвета за национална сигурност на всеки три месеца / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Плевнелиев ще събира съвета за национална сигурност на всеки три месеца
52745
Плевнелиев ще събира съвета за национална сигурност на всеки три месеца
  • Плевнелиев ще събира съвета за национална сигурност на всеки три месеца

Консултативният съвет за национална сигурност ще провежда регулярни заседания на всеки три месеца. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев при откриването на първото заседание на съвета в рамките на неговия мандат. Държавният глава обеща прозрачност на заседанията.

На първото от тях се разглеждат две теми - реформите в сектор „сигурност” и енергийната сигурност на страната.

„Българската армия, българската полиция и службите за сигурност работят в динамично променяща се среда. Те трябва да се адаптират бързо, да формулират правилно своите приоритети, трябва да насочват ресурсите си в съответствие с динамично променящата се среда. В новите условия нито една институция или организация не може самостоятелно да противодейства ефективно на заплахите на заплахите към националната сигурност. Необходими са целенасочени, координирани, съвместни действия. Нужен ни е подход, при който разглеждаме армията, полицията, службите за сигурност като взаимосвързани и като взаимно зависими елементи на една система за национална сигурност, които работят съвместно и координирано за постигане на общи цели”, заяви президентът Плевнелиев.

Плевнелиев ще събира съвета за национална сигурност на всеки три месеца
netinfo

„За да успеем да изграждаме съвместните способности и да избираме ефектът, базиране на ефективно взаимодействие между институциите, ние трябва да научим тези институции гъвкаво да управляват своите ресурси, прецизно да определят целите и да се фокусират върху тях”, изтъкна още той.

„Колкото по-скоро звената за национална сигурност се научат да работят заедно, толкова по-бързо ще постигнат значим ефект за обществото”, категоричен беше държавният глава.

„По втората тема - енергийната ефективност, ние искаме да разглеждаме в контекста на националната сигурност. Енергийната сигурност е ключов фактор за устойчивото икономическо развитие на страната и просперитета на българските граждани. Чрез енергийната сигурност ние трябва да гарантираме, че никакви политически, икономически, социални или природни процеси не могат да нарушат достъпа ни до енергийни ресурси”, заяви Плевнелив.

Цялото изказване на Росен Плевнелиев в началото на първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност в рамките на неговия мандат чуйте ТУК