/ БГНЕС
С ДСБ имаме идеологически различия, трудно ще бъдем заедно, разкритикува довчерашните съратници лидерът на СДС Румен Христов
Росен Плевнелиев обяви, че е останал дълбоко разочарован от десните в столицата и поведението им на балотажа. Той директно обвини "Демократична България" на Христо Иванов и Атанас Атанасов за разделението вдясно и за това, че се е почувствал унижен като десен избирател.

"Трудно мога да споделя своето дълбоко унижение, като дясно мислещ човек, от това ръководството на ДБ да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Ами, направо да си изберат Мая Манолова за шеф и да вървят напред и да се знае кой - кой е", възмути се бившият президент в залата на НДК по време на националната следизборна среща на ГЕРБ за анализ на резултата от местния вот.

"ГЕРБ създаде здрав фундамент на всички възможни нива, пазете го, единството е над всичко", посъветва актива на управляващата партия той. И констатира, че при десните повече от 20 години не наблюдаваме обединение, "его след его". "Останете заедно, защото имаме мисия", призова още Плевнелиев.

Борисов за Христо Иванов и Атанасов: Да спрем да ги наричаме десница

Той обяви още и истинската причина за загубата на Благоевград, където вече ще управлява кмет, подкрепен от БСП.

"Боли ме за Благоевград", призна още Плевнелиев, който е родом от този край, и каза, че е разговарял с хиляди благоевградчани. "Искам да кажа истинската причина - дори не е това видео", намекна той за танца с банкноти на чело в кръчмата с участието на бившия кмет Камбитов.

"В Благоевград, за съжаление, в последните 4 години не се създаде нито едно добре платено работно място. Днес Благоевград и Видин са двата града с най-нисък доход на човек и са на дъното на класацията в България и ЕС", обобщи на форума на ГЕРБ Плевнелиев.

Той не спести критики и към червената опозиция и президента Румен Радев.

„Много бяха тези, които говориха, че има огромни изборни манипулации и това бяха точно тези, които не казаха нито една дума, когато беше извършена най-голяма изборна манипулация – Костинбродската афера. И Радев, и Нинова, Манолова, Трифонов мълчат и не са казали една дума за това какво се случи в Костинброд, а имат наглостта да говорят за честни избори. Говореше се за борба с корупцията, но нито един от тези хора, не е дал едно работещо решение. Президентът на България громи Народното събрание, правителството, но по темата корупция не е излязъл с една идея как. Премиерът в служебното му правителство каза, че е имало огромен натиск за задкулисни назначения“, настоя той. Плевнелиев посочи още и че тези, които говорят за диктатура, не са дали оценка за истинския тоталитарен режим.

„И Радев, и Манолова, и Нинова мълчат и не дават оценка, а показват зависимостта си. Корнелия Нинова и днес открива паметници на Тодор Живков“, отсече той.

Плевнелиев предупреди, че социолози, политолози и политически опоненти ще внушат идеята, че през 2021, когато има и парламентарни, и президентски избори, ни предстои една "генералска битка", като очевидно визира сблъсък между Румен Радев и Бойко Борисов.

"Чака ни най-тежката битка през 2021 - всичките тези герои Нинова, Манолова, Радев, Слави, Иван Костов ще ни прожектират една генералска битка, между генерала президент и генерала премиер. Истинската битка ще бъде не генералска, а битка на ценностите, битка между демократи и популисти", предупреди Плевнелиев и пожела на ГЕРБ да останат демократи.

СДС: ДСБ изневери на създателя си Костов, заедно с БСП избра районните кметове на ДБ

Лидерът на СДС Румен Христов: Видя се, че с ДСБ имаме идеологически различия, трудно ще бъдем заедно

"Вземайки повод от думите на президента Плевнелиев и аз си задавам въпроса - можехме ли да бъдем тук повече, можеше ли да са тук от т. нар автентична десница, другите формации. Можеха. Вината за това не е нито на ГЕРб, нито на СДС", заяви и лидерът на СДС Румен Христов, също гост на форума на управляващата партия. 

"Аз през годините съм казвал, че между нас и ДСБ няма идеологически различия, но след действието, което те предприеха в София на последните избори, подкрепяйки основния опонент на десницата, а именно БСП, ние с тях имаме идеологически различия и трудно ще бъдем заедно с тях", отсече той.

"Безспорна е ролята на голямата партия. Резултатите ни са по-добри от резултатите, които бяха в Реформаторския блок. Но това не ни успокоява, това ни амбицира да работим повече, за да удържим България дясна. Основният извод е, че десницата е първа и управлява, картата на България е синя, а БСП не е алтернатива", обобщи Румен Христов.