Пленумът на БСП
Пленумът на БСП / пресцентър, БСП
Нинова излезе с план в 13 точки за възстановяване от кризата
Пленумът не одобри предложената от соцлидера Корнелия Нинова дата за вътрешнопартийния вот. Нейното предложение беше за 26 септември, но опозицията в БСП настоя той да се проведе на 5 септември.

Нинова сменя датата на вота за лидер без пленум, социалисти я обвиняват в уставно нарушение

В крайна сметка пленумът прие трети, компромисен вариант - 12 септември. Ако има балотаж, вотът ще бъде на 19 септември. Предложението е направил Янаки Стоилов. Така две седмици по-късно ще се проведе конгресът, който отива на 26 септември, вместо 10 октомври. Аргументът на опозицията за по-ранно провеждане на вота в партията бе с цел избягването на евентуална втора вълна от коронавируса.

Кирил Добрев: Не е тайна, че от доста време имаме различия с Нинова

Така соцлидерката бе отново бламирана, след като още в началото на заседанието пленумът отказа да приеме решенията, взети дистанционно и "на подпис" от членовете на Националния съвет по време на извънредното положение. В тях датата за вътрешнопартийния вот бе насрочена за 26 септември, но много от членовете на пленума обвиниха ръководството на столетницата в нарушение на устава.

"Имена на конкуренти не коментирам", каза Нинова по повод двамата й основни конкуренти Кирил Добрев и Красимир Янков.

В анализа си на актуалната политическа обстановка по-рано соцлидерката отново разкритикува властта. Тя изреди последните скандали около министри от кабинета и премиера, когото обвини в унизително и презрително отношение към жените и към институцията Народно събрание. "Борисов демонстрира безнаказаност, злоупотреба с власт и просташка агресия. Борисов се превръща в опасност за България", заяви Нинова в речта си. Тя посочи, че бедността нараства и в резултат на кризата, а сега, когато се виждал краят на това управление, БСП е заета със спорове и битки помежду си.

"Нека останем различни, но единни около целта, която си поставихме преди 4 години - промяна на България", отправи апел към вътрешната опозиция лидерката на БСП. Според нея за свалянето на ГЕРБ от власт на партията й трябват съюзници, сред които най-големият бил народът.

Корнелия Нинова предложи и социално-икономически план за възстановяване от кризата в 13 точки. Мерките на левицата се отнасят до икономиката, земеделието, здравеопазването, пенсионната система и социалната политика. Сред предложенията на БСП са вече известните, които партията лансираше по време на извънредното положение за родители, студенти, самонаети лица и бизнеса.

Нинова планира, освен създаване на държавни бензиностанции, което очевидно е харесано от ГЕРБ, да има държавни и общински аптеки като отпор на нарастването на цените на лекарствата и за по-добър достъп на населението до медикаменти. Соцлидерката обещава още болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Планът на БСП предвижда ревизия на правителствените разходи, ориентация на правителствените поръчки в посока на българско производство и научни изследвания, въвеждане на прогресивно подоходно облагане с преминаване към семейно подоходно облагане и диференцирани ставки на ДДС върху групи стоки от национално значение.