/ БГНЕС
Бил съм коректен към председателя, но лоялен към БСП, каза зам.-шефът на БСП
Заместникът на Корнелия Нинова - Кирил Добрев, не скри огорчението си пред пленума, че е засипан с атаки, откакто в публичното пространство се е завъртяла хипотезата за неговата кандидатура за лидерския пост. Добрев констатира, че това е довело до разделение партията и призна, че не отскоро позициите му се разминават с тези на Нинова.

"Не е тайна, че от доста време имаме сериозни различия с председателя на партията. През цялото време като зам.-председател съм бил коректен към нея, но лоялен единствено и само към БСП. Не приемам и никога няма да приема водеща политика в партията да бъде разделението. Не приемам всеки, изразил различно мнение, да бъде заливан с помия, определян като враг. Не приемам различното мнение да се тълкува като намеса от външни сили и зависимости, а съмненията за симпатии, да бъдат наказвани с уволнения”, категоричен беше Кирил Добрев.

И парламентарната група на БСП се разцепи на две заради Нинова

Според него всички социалисти, които имат партийна памет, са наясно, че подобно отношение към другари дава моментен ефект, но в дългосрочен план инициаторът винаги попада в капана на собствените си думи и действия. "БСП винаги е била кауза, а не нечия собственост”, напомни Добрев.

"Винаги съм разбирал политиката с основна задача - да събираш, а не да разделяш, да бъдеш на пулса на общественото мнение, да улавяш обществените потребности, да разбираш сигналите, които ни дават българските граждани и на тази основа да формулираш своя политически дневен ред.", каза още зам.-председателят на БСП пред членовете на Националния съвет.

Според него вътрешнопартийното напрежение тревожи членовете на БСП. "Груб вътрешнопартиен дебат, който се води основно в медийното пространство и част от който е прехвърлен в медиите на самата партия, предизвиква дори отвращение в нашите членове и симпатизанти и неминуемо води до тотално разделение във всички възможни органи на БСП.", подчерта Добрев. Той разкритикува, че соцпартията все по-често е критикувана, че води политика "на парче" и не довършва подети инициативи.

Добрев констатира, че подкрепата към БСП след карантината вече е променена, а идеи от "Визия за България" се изпълняват от ГЕРБ. От отчета му като зам.-председател по организационната част стана ясно, че до момента са проведени 136 събрания и конференции в партията, а номинациите за лидерския пост са 47. Остават да се проведат още 164 конференции и общи събрания.

Корнелия Нинова е била бламирана в началото на червения пленум, твърди "24 часа".

Соцлидерката не е успяла да събере подкрепа за препотвърждение на решенията, взети "на подпис" от членовете на Националния съвет за подновяването на отчетната кампания и определянето на датите на вота за председател и на конгреса. 71 социалисти я подкрепили, 62 били против, а 11 се въздържали. Вместо това е било одобрено предложението на Георги Пирински да се проведе дискусия в залата за насрочване на дата на партийния избор и за провеждане на конгреса.

Гергов: Нинова да си ходи, вредна еНа влизане на заседанието на Националния съвет на партията пък лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов заяви пред медиите, че "Нинова трябва да си ходи, защото е вредна и за БСП, и за България".

Първоначалният дневен ред на пленума беше анализ на актуалната политическа обстановка, отчет за финансовото състояние на партията, както и точка "разни", която обикновено отключва най-острите атаки към ръководството.