/ БГНЕС
Досегашният президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров беше преизбран на поста. Това стана след гласуване на деветия редовен конгрес на организацията, който се проведе в два последователни дни в София.

За вицепрезиденти бяха избрани Даниела Стоянова, Огнян Атанасов, Тодор Капитанов.

Пламен Нанков ще оглави Централната контролна комисия (ЦКК). За негови заместници бяха определени Янка Такева, Валентин Вълчев и Райна Джагалова.

В заключителното си слово Пламен Димитров благодари на всички свои колеги за неуморната работа в полза на хората. "Сигурен съм, че с това, което успяхме да направим тук, за няколко дни в София, с всичките послания и постижения, с всички нови приоритети и заложени цели, можем спокойно да се наречем достойни защитници на труда в България", заяви той. 

"Искам да благодаря на всички, които се включват в новия екип", каза той и посочи, че предстои повече работа, за да може, по думите му, хората да усетят повече грижата на КНСБ във всекидневието си. Той определи синдиката като "мощна сила", без която България не би била същата и добави, че политиците и работодателите знаят това. 

На конгреса на КНСБ бяха обсъдени и приети отчетите за изминалия мандат. Беше приета и програма за следващия мандат. На откриването на конгреса вчера, 10 май, Пламен Димитров очерта като приоритет ръст на минималната работна заплата до 1700 лв. и на средната – до 3100 лв. през следващите пет години. Той посочи, че целта на КНСБ ще бъде и да се увеличи делът на компенсацията на наетите лица в БВП от 45,5 процента през 2021 г. до 50 процента до 2027 г.  

В понеделник, 9 май, КНСБ проведе и национална конференция "Работеща България за бъдещето на труда". На нея бяха дискутирани темите за зеления преход, социалните права и дигитализацията.