Пишат нов закон и дефиниция за хората с увреждания

Министър Бисер Петков
Министър Бисер Петков / БГНЕС
Пишат нов закон и дефиниция за хората с увреждания
97383
Пишат нов закон и дефиниция за хората с увреждания
  • Пишат нов закон и дефиниция за хората с увреждания
Хората с трайни увреждания над 18 години ще получават лична помощ според социална оценка на индивидуалните им потребности, а не според степента на увреждане. Това ще бъде заложено в новия закон за хората с увреждания, който се подготвя от работна група към социалното министерство с участието на организации на хората с увреждания и на майките на деца с увреждания.

Родители на деца с увреждания: За поредна година премиерът отказва диалог с нас
 
Социалният министър Бисер Петков заяви, че целта е новият закон да бъде готов до края на юли, за да може да влезе в сила от началото на 2019 година. От организациите на майките на деца с увреждания настояват размерът на личната помощ да бъде поне стойността на минималната работна заплата и да се отпуска на хората с най-тежките увреждания.

Социалното министерство и представители на организациите на хората с увреждания и майките на децата с увреждания ще разработят съвместно изцяло нов закон за хората с уреждания, който ще замени сегашния закон за интеграция на хората с увреждания. В него ще има нова дефиниция за човек с увреждане и ще се разпише правото на лична помощ според оценката на индивидуалните му потребности, но не медицинската оценка, а социална, която предстои да бъде разработена, обясни социалният министър.

Майката, разплакала Борисов, все пак емигрира в Холандия

По думите му личната помощ ще включва финансово подпомагане, както и услугите личен и социален асистент, които ще бъдат вкарани в закона, но всичко това ще е според индивидуалните потребности на всеки човек.
 
Петков припомни, че участниците в шестия национален протест на хората с увреждания настояват финансовата подкрепа да е в размер на поне една минимална работна заплата за страната. По думите му работата по новия закон трябва да продължи до края на юли, за да има време за общественото му обсъждане и залагане на мерките в бюджетната процедура за догодина. Така от 1 януари 2019 г. се очаква всеки пълнолетен човек с увреждане да получава лична помощ от държавата.