Пишат до сряда списък на опасните речни зони
Пишат до сряда списък на опасните речни зони / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

До сряда трябва да е готов списък на най-критичните зони на реките в цялата страна, които да са приоритет при почистването и обезопасяването. Това е разпоредил вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем по време на заседание на работната група, която беше назначена от премиера Сергей Станишев, за да обсъди конкретни мерки за подготовка на потенциално опасните зони при евентуални порои.

В заседанието участваха министрите на околната среда и водите Джевдет Чакъров и на финансите Пламен Орешарски, както и заместници в министерствата на регионалното развитие и благоустройството, икономиката и енергетиката, отбраната, труда и социалната политика, държавната администрация и административната реформа.

Проблемните участъци на реките ще бъдат разделени в три групи според степента на спешност за обезопасяването им. Кабинетът ще осигури пари, техника и работна ръка. От строителното министерство са поели ангажимент да подготвят предписания по Закона за устройство на територията за предприемане на мерки срещу незаконното строителство в заливните зони на реките, както и за незабавен преглед на отводнителните канали около населените места. Ведомството предвижда да отдели средства от бюджета си, за да помогне на общините при изготвянето на проекти за възстановителни дейности, които да получат финансиране от оперативните програми на Евросъюза.

От 2005 година досега правителството отделя редовно средства за почистване на речните корита, изграждане на диги и поддържане на хидросъоръженията, като само за миналата година са осигурени 17 милиона лева, а за първите три месеца на тази – милион и 800 хиляди. Отчетено е, че съоръженията, които са възстановени с тези средства, не са създали проблеми при последните наводнения.